Do squatu a do vězení se dostanou školáci v Protidrogovém vlaku

17. květen 2017

Skutečné příběhy závislých se odehrávají v takzvaném Protidrogovém vlaku, který stojí do středečního večera u nákladového nádraží v Českých Budějovicích. Netradiční zážitkovou formou zprostředkovává důsledky užívání návykových látek.

„Máme mobilní vzdělávací centrum, které může přijet do jakéhokoli města, kde jsou koleje. To je obrovská výhoda, protože málokterý kraj si může dovolit takhle velký ambiciózní projekt,“ vysvětlil autor Pavel Tůma.

Každý vagon je přeměněný v malý kinosál. Na plátně se odvíjí skutečný příběh skupiny mladých lidí. V prvním díle jsme na fotbale, kde vše začíná pitím alkoholu a kouřením cigaret, poté se ocitáme na diskotéce, kde se skupina setkává poprvé s taneční drogou extází a také s marihuanou.

Vždy po filmu se plátno zvedá a diváci se najednou ocitají přímo v prostředí z příběhu, třeba bezprostředně u autohavárie, ve squatu, vězení a v posledním díle i na místě oblepeném policejní páskou, kde si jeden z hrdinů aplikoval těsně před smrtí do žíly svou poslední dávku drogy.

Jednou z prvních škol, která do projektu přivedla své žáky, je Základní škola J. Š. Baara v Českých Budějovicích. Děti ze šesté třídy doprovázela učitelka Iva Davidová. „Vyloženě to splnilo moje očekávání, spíš si myslím, že je škoda, že tohle nepřišlo už dřív,“ komentovala.

„Já si myslím, že to bylo úžasné. Bylo to takové poučné a nikdy bych to nechtěl zažít. Ten film mě hodně zasáhl,“ dodal šesťák Vojtěch.

Za první dva dny si v Českých Budějovicích prošli bezplatným programem stovky dětí i dospělých. Preventivní protidrogový program je připravený i ve středu, poslední promítání začíná v 18.20 hodin.

Protidrogový vlak v Mostě
autor: pfr
Spustit audio