Do roka bude mít STAN 7−8% voličskou podporu, přeje si nový předseda hnutí Vít Rakušan

16. duben 2019

O uplynulém víkendu si hnutí Starostové a nezávislí (STAN) zvolilo nové vedení v čele s poslancem a starostou Kolína Vítem Rakušanem. Ve svém projevu na sněmu prohlásil, že si hnutí musí říct o vládní zodpovědnost a stát se členem silné prodemokratické vlády.

Budeme se ptát, zda Agrofert čerpá dotace z českých peněz, říká Vít Rakušan z hnutí STAN

Vít Rakušan, (STAN) - Starostové a nezávislí

Měli bychom mít premiéra, který hájí zájmy České republiky a u kterého dlouhodobě nehrozí střet zájmů. V rozhovoru s Marií Bastlovou na to upozorňuje starosta Kolína, poslanec a první místopředseda Starostů a nezávislých Vít Rakušan. Ten v rozhovoru s Marií Bastlovou potvrzuje, že chce kandidovat na předsedu STAN.

„Přebírám STAN ve stavu dosavadního vrcholu,“ říká v Interview Plus Vít Rakušan. „Za posledních 15 let se nám podařilo vybudovat z regionálního hnutí respektovanou politickou sílu, která je prorostlá ve všech patrech české politiky,“ dodává.

Hnutí STAN vyrostlo odspodu, kde má velký počet lokálních zastupitelů. „Jsme zastoupeni v 11 ze 14 krajů, po víkendových doplňovacích senátních volbách máme nejpočetnější klub a máme malý, ale pod vlastní značkou pracující poslanecký klub.“ Jak se ale chtějí stát vládní stranou? Ani nejnovější předvolební průzkumy pro volby do Sněmovny totiž STAN dvakrát nepřejí.

Reálně máme na víc

Podle Rakušana STANu předvolební průzkumy opravdu nepřejí. „Spíš nás posílají pod 5% hranici. Z toho radost nemáme… ale je to i tím, že se politická scéna polarizuje a voliči se přiklánějí k silnějším stranám. Vidíme nárůst České pirátské strany nebo ODS… Naším úkolem je ukázat, že tady nejsou jen velké strany.“

Nechce prý stavět „vzdušné zámky“, ale měřený volební potenciál STAN se pohybuje kolem 9,5−10 %. „Za rok, před krajskými volbami, které budou testem pro naše další působení v celostátní politice, bych chtěl, aby se naše hnutí skutečně a reálně pohybovalo kolem 7−8 % voličské přízně,“ doufá nový předseda.

Je to zklamání pro lidi, kteří trpěli za minulého režimu, říká o vládě Vít Rakušan (STAN)

Poslanec STAN Vít Rakušan vyšel z Poslanecké sněmovny mezi demonstranty.

Vláda hnutí ANO a ČSSD získala důvěru Poslanecké sněmovny díky hlasům KSČM. Právě to podnítilo stovky lidí, aby se ve středu sešly na pražském Malostranském náměstí, kde apelovaly na zákonodárce, aby komunistům nepřenechávali podíl na moci. Z tohoto důvodu pro kabinet odmítl hlasovat i někdejší statutární předseda ČSSD Milan Chovanec.

Nejde ale jen o preference. „Musíme udělat mnoho věcí i uvnitř. Za nás mnoho lidí kandiduje, a když uspějí, tak značku STAN příliš nepropagují. To je třeba změnit.“ Kde pak Vít Rakušan vidí budoucnost hnutí? Velmi často se totiž spojuje s nejrůznějšími subjekty. „U nejrůznějších typů voleb k tomu chceme přistupovat rozdílně, třeba i proto, že v sobě neseme integrační potenciál.“ Zároveň ale odmítl spolupráci tam, kde „bychom byli jen nějakým malým bratříčkem nebo podporovatelským subjektem, jak to bylo s TOP 09.“

STANu se teď podle Rakušana podařil výrazný volební úspěch v komunálních volbách, kdy hnutí kandidovalo bez TOP 09. „Chceme tento úspěch zopakovat i v krajských volbách. Klidně budeme podvozkem pro to, aby tady vznikly demokratické předvolební bloky. Ty by reálně mohly dovést ČR k tomu, že ji už za všech okolností nemusí vést hnutí ANO. Navíc s podporou KSČM.“

ANO vs. STAN

Rakušan zopakoval, že STAN vyrostlo odspodu. „Nás nikdo nevytvořil a nemáme silného vůdce, který by jednotlivé lidi nominoval i v regionech. Jsme platforma otevřená nezávislým osobnostem a mým cílem je takové osobnosti dostat i na čela parlamentních voleb.“ Podobné věty ale zaznívají z úst předsedy vládnoucího hnutí ANO Andreje Babiše, kterému nejde o stranickou politiku.

Senátní volby v Praze 9 vyhrál scenárista David Smoljak (STAN). Volební účast byla jen 12 procent

David Smoljak

Doplňující senátní volby v Praze 9 vyhrál David Smoljak kandidující za STAN. Získal 59,74 procenta hlasů a ve druhém kole porazil Jana Jarolíma (za ODS). K volbám v sobotu dorazilo necelých 12 procent voličů, v pátek to bylo 8,2 procenta.

„To je u nás ale úplně jiné,“ kontruje Rakušan. STAN se opírá o lidi, kteří se už ve veřejném životě na komunální úrovni osvědčili. „Co je pak velký rozdíl, my se opravdu nedomníváme, že stát jde řídit firemní strukturou z centra. Naopak. Široký rámec rozhodování by se změnou legislativy měl ve větší míře přenést na kraje, obce a regiony. Tam se má rozhodovat.“

Vít Rakušan pak považuje hnutí STAN za silnou, středovou platformu, která nabízí liberální koncepty moderní společnosti 21. století. „Máme i jasnou zahraniční identifikaci, kdy jsme jasně proevropským hnutím s nikoli nekritickým pohledem, ctíme transatlantickou vazbu a naše členství v NATO a teď jsme na sněmu přijali pět základních programových tezí,“ dodává.

Proč chce STAN dokonce systémovou změnu českého školství a zemědělské politiky včetně systému dotací z EU? A proč se nebojí mít bývalého předsedu Petra Gazdíka v zádech? Poslechněte si v audiozáznamu Interview Plus Jana Bumby.  

autoři: Jan Bumba , lup
Spustit audio

Související