Do obnovy Vodárenské soustavy na východě Čech půjde v následujících letech na 5 miliard korun

19. březen 2023 07:19

Provozovatelé Vodárenské soustavy východní Čechy představili nový společný dispečink v Hradci Králové. Jeho úkolem je zjednodušit vzájemnou komunikaci v regionu včetně společného řízení v případných krizových situacích. Do konce roku 2030 chtějí provozovatelé s pomocí dotací investovat do obnovy zastaralých technologií skoro 5 miliard korun. 

Čtěte také

Cílem je obnovit celou soustavu dodávající do domácností pitnou vodu.

Jsme v dispečinku Vodárenské soustavy východní Čechy, nachází se tu obrazovky, počítače a lidé. „Vidíme tam stavy hladin na vodojemech, jak jsou na tom naše zdroje. Snímáme veškeré poruchy a havarijní stavy, monitorujeme kvalitu pitné vody,“ ukazuje mi na obrazovkách vedoucí dispečinku v Hradci Králové Pavel Trojan.

Vodárenská soustava východní Čechy propojuje čtyři vodárenské společnosti z Hradce Králové, Pardubic, Náchoda a Chrudimi, které dohromady zásobují vodou téměř 600 tisíc lidí.

Čtěte také

Soustava pak umožňuje převádět vodu z míst jejího přebytku na Náchodsku a Chrudimsku do míst jejího nedostatku na Hradecku a Pardubicku. Nový dispečink spolupráci usnadňuje.

„Slouží to ke zvýšení vzájemné informovanosti, v případě potřeby potom k řešení krizových situací, popisuje předseda představenstva vodárenské společnosti Chrudim Roman Pešek.

Nejstarší části soustavy vznikly už před téměř 60 lety a vyžadují tak zásadní opravy.

Čtěte také

„Pro větší bezpečnost zásobování se přistoupilo k tomu, že se stávající ocelové potrubí vložkuje, vtahuje se plastové potrubí do onoho stávajícího, vysvětluje ředitel vodovodů a kanalizací Chrudim Pavel Koreček.

Řešení má snížit poruchovost a ztráty vody. Celkem chtějí společnosti v této dekádě do obnovy potrubí, vodojemů a dalších technologií investovat přes 4,7 miliardy korun. Více než polovinu z toho mají pokrýt dotace, zejména od ministerstva zemědělství.

„Obnova těch částí, které budou do 15 let dosluhovat bude zásadní, pak zase 30 let bude fungovat soustava jen s drobnými úpravami, doplňuje ředitel Vodovodů a kanalizací Hradec Králové Jiří Šolc.

autoři: Jakub Vik , baj
Spustit audio

Související