Do Moskvy míří šéf OBSE. Jednat bude o uklidnění situace na východě Ukrajiny

7. květen 2014

Šéf Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě Didier Burkhalter se dnes v Moskvě sejde s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. OBSE by se mohla stát hlavním prostředníkem rozhovorů mezi znesvářenými stranami. Rusko v neděli vyzvalo, aby se do jednání zapojili i proruští separatisté. To ale Kyjev odmítá.

Rusko považuje OBSE za jednu z mála mezinárodních organizací, ve které může uplatnit svůj vliv.

Předběžně souhlasí s rozšířením role zprostředkovatelské a pozorovatelské mise na Ukrajině.

Podle ministra zahraničí Sergeje Lavrova je hlavním úkolem mezinárodního společenství přimět kyjevskou vládu, aby zahájila dialog s představiteli vzbouřeného východu Ukrajiny.

Rusko vyzývá Kyjev, aby dodržoval ženevské dohody a zdržel se nasazení armády proti obyvatelstvu. Od toho je potřeba začít, řekl Lavrov. Ukrajinská vláda ale nemíní protiteroristickou operaci zastavit.

Separatisté údajně ovládli radnici v Mariupolu

Z východu země mezitím přicházejí zprávy o nových incidentech. Konkrétně v Mariupolu. Několik dní byl v tomto přístavním městě klid, to se teď ale podle místních médií změnilo. Hlavní ulici prý rozděluje hradba z hořících pneumatik, z města se ozývá střelba a proruští separatisté údajně převzali kontrolu nad radnicí.

Střílí se prý i u mariupolského letiště, kde operují neoznačení ozbrojenci. Další střety hlásí také východoukrajinský Slavjansk. Podle ruských médií je město neprodyšně uzavřeno a ukrajinští vojáci prý brání ve výjezdu i civilistům.

Objevila se také informace, že 46 lidí, kteří zahynuli po pátečním incidentu v budově odborové centrály Oděse, bylo otráveno. Podle prvních zpráv se většina obětí otrávila zplodinami hoření. Favorit v nadcházejících prezidentských volbách na Ukrajině Petro Porošenko ale tvrdí, že to, co je zabilo, nebyl kouř z ohně, ale jiná, zatím neznámá látka.

Podle deníku Ukrajinska pravda navíc požár nepropuknul v přízemí budovy, ale ve vyšších patrech. Policie prý v domě našla nábojnice, zbraně a zápalné lahve - to má naznačovat, že oheň někdo založil úmyslně. Informace o tom, kdo by za tím mohl stát, ale zatím nejsou příliš konkrétní a různí se.

Boje o Slavjansk sílí, povstalci sestřelili další vrtulník
autoři: mdo , sib , tpa
Spustit audio