Do minus sto dvaceti stupňů se vstupuje jen v dřevěných botách. Jak léčí extrémní mráz?

28. březen 2017

Terapie extrémním mrazem až -120 °C, tedy kryoterapie, je stále velmi populární. Několik minut v nepředstavitelné zimě má léčit lupénku, nemoci spojené s klouby i migrénu. Co návštěvníky kryocentra na Praze 4 k mrazivé terapii přivedlo? „Mám zraněný kotník, snad mi mráz uleví od bolestí,” říká jeden z nich.

„Během patnácti minut tam bude -120°C,” říká kryoterapeut Roman Hrabaň, který stojí u takzvaného polária. Extrémně nízkých teplot docílí zkapalněným vzduchem, který se vhání do prostoru kabiny. „Je to kapalina, která se v poláriu rozstřikuje pomocí trysek, ochlazuje prostor,” vysvětluje vedoucí pracovník kryocentra na Praze 4.

Jeden z pravidelných návštěvníků centra, který se chystá terapii podstoupit, to dělá ze zdravotních důvodů. „Pomáhá to kloubům, na kryoterapii chodím už od roku 2005, dvacetkrát až třicetkrát do roka. Někdo chodí denně,” říká.

Bez bot by přimrzli

Postupně se scházejí lidé, kteří se během následujících dvou hodin budou nořit do mrazu. Každý odvážlivec musí mít na sobě speciální dřevěné boty. „To je izolační obuv. Kdyby šli v ponožkách nebo bosí, tak by prostě přimrzli,” tvrdí Hrabaň.

„Je potřeba si vzít rukavice a čelenku, dostanete roušku. Na sobě máte co nejméně oblečení, dámy plavky, muži kraťasy,” popisuje.

Chodit dokola

Další návštěvník, který je v kryocentru poprvé, chce pomoci svému zraněnému kotníku. „Dostal jsem se sem kvůli fotbalu. Očekávám od toho, že mi to uleví od bolesti. Kotník jsem měl nateklý, tak doufám, že to povolí. V mrazu hodlám strávit maximálně tři minuty, déle to nevydržím,” směje se.

„Pán je sportovec, ti zvládají mráz trošku lépe, takže někdy zvládnou i tři minuty. Jinak si musí návštěvníci postupně zvykat, jako při otužování. Doba strávená v kabině se postupně prodlužuje, maximálně jsou to 4 minuty,” říká Hrabaň.

Co má návštěvník v kabině dělat? „Určitě ne stát na místě, měl by se pohybovat, pomalu chodit, nejlépe dokolečka,” radí kryoterapeut.

Zajímají vás extrémní terapie? Poslouchejte vysílání Českého rozhlasu Plus po půl druhé, zaměříme se na ně podrobněji.

autor: Dalibor Zíta
Spustit audio