Do konce století nás bude víc než 12 miliard

24. září 2014

Počet obyvatel naší planety neustále roste. Do roku 2100 bude na Zemi žít více než 12 miliard lidí, upozorňuje na svých internetových stránkách německý deník Frankfurter Allgemeine Zeitung. Donedávna přitom panovalo přesvědčení, že růst obyvatelstva Země se v polovině našeho století zastaví na zhruba devíti miliardách.

Nyní ale odborníci z Organizace spojených národů a University of Washington v americkém Seattlu v odborném časopise Science zveřejnili novou analýzu, ze které vyplývá, že populační exploze potrvá minimálně do konce 21.století. A odehrávat se bude převážně v Africe.

Pokud jsou tedy kalkulace expertů správné, měl by počet obyvatel Země na konci našeho století dosáhnout až 12,3 miliardy. Tedy o dvě miliardy víc, než se dosud očekávalo. Vzhledem k tomu, že nás dnes na této planetě žije sedm miliard, by se jednalo o třetinový nárůst.

Čtěte také

Důvod, proč se nejnovější propočty tak liší od těch dosavadních, spočívají v nové metodice. Ta totiž nadále kalkuluje s takovými faktory, jako jsou předpokládaná délka života a porodnost, navíc ale zohledňuje i měnící se úmrtnost a migraci. Pravděpodobnost, že se nový scénář nárůstu populace naplní, je podle odborníků 70 procent. S 80tiprocentní pravděpodobností ale do konce tohoto století vzroste počet obyvatel žijících jižně od Sahary – z dnešní miliardy na téměř čtyři.

Je tedy jasné, že populační exploze se bude odehrávat hlavně na černém kontinentě. Celkem by tam do roku 2100 mohlo žít více než 5 miliard lidí. Počet obyvatel Asie se oproti tomu nijak výrazně zvyšovat nebude – z dnešních 4,4 jen mírně vzroste na 5 miliard. Severní Amerika, Evropa a Latinská Amerika dohromady nepřesáhnou hranici jedné miliardy.

Domorodé obyvatelstvo

Co vlastně způsobilo zčásti až drastické korektury demografického vývoje, ke kterým přistoupila OSN ve spolupráci s americkými vědci? Podle Frankfurter Allgemeine Zeitung jsou to poznatky z posledního desetiletí. Během této doby totiž počet narozených afrických dětí neklesl tak, jak vědci předpokládali.

Původně totiž měli zato, že v Africe se bude reprodukční křivka vyvíjet podobně jako v Asii, kde od roku 1950 dochází k poklesu porodnosti. Zejména v 70.letech se v důsledku sílícího blahobytu v některých velkých asijských zemích rodilo méně dětí. To se ale v Africe nestalo. I tam se navíc lidé dožívají stále vyššího věku.

Čtěte také

Odborníci neočekávají, že by se situace v Africe měla nějak výrazně změnit k lepšímu. Chudoba a nedostatečný přístup ke vzdělání totiž na tomto kontinentu zůstávají velkým problémem, který se týká především žen. Pesimisticky ovšem vědci pohlížejí i na vývoj v rychle se rozvíjejících zemích světa, které prožily populační explozi a mladí lidé tam momentálně tvoří velkou část obyvatelstva. To je případ například Číny nebo Brazílie. Za několik let tyto státy začnou pociťovat stárnutí obyvatelstva, a to bude mít zásadní dopad na jejich sociální systémy.

Zmiňovaná studie OSN a odborníků z University of Washington si ale všímá také vývoje v západních zemích. A ani ten nevidí příliš optimisticky. Zatímco například v Německu je dnes poměr obyvatel v produktivním věku k důchodcům 2,9 ku 1, do roku 2035 se toto číslo sníží na 1,7 ku 1 a na konci století bude poměr pracujících k důchodcům 1,4 ku 1. Tolik německý list Frankfurter Allgemeine Zeitung o nepříliš radostném demografickém výhledu.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: Šárka Daňková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.