Do gruzínských lázní jedině střízliví a nalačno, radí místní. Do léčivé vody se ponořil Martin Dorazín

Hlavní město Gruzie, dnešní Tbilisi, se dříve jmenovalo Tiflis. Původní název odkazuje k horkým léčivým pramenům, které prýští z rokle přímo v centru tohoto malebného města. Dnešní podobu tamní lázně získaly za osmanské nadvlády a dodnes jsou místem čilého společenského života.

Gruzínské lázně léčí podzimní splín a řeší se tam politika i byznys

Tbilisi

Gruzie je zemí slunce, vlídných lidí, vynikajícího jídla a také známých lázní. Ty najdete přímo v centru hlavního města Tbilisi pod středověkými kupolemi v muslimské čtvrti. Lázeň je tam nejen léčivá, ale má také blahodárný vliv na psychiku.

Návštěva těchto lázní není jen záležitost očisty těla, ale také duše. Je to také zážitek pro všechny, kdo mají rádi architekturu a historii. Péče o zdraví, tělo a osobní hygienu patří k dědictví, které v Gruzii zanechala Osmanská říše.

Vždycky střízliví a nalačno!

Znalci zdejšího lázeňského života mi doporučili termální lázně paní Gulo, která zájemcům všechno ohledně toho, jak má probíhat řádná návštěva, ráda osobně vysvětlí.

Do lázní by lidi hlavně neměli chodit opilí. Takové výtečníky už u vchodu vyhazuju. Takže k nám přijďte se střízlivou hlavou a nalačno, najíte se až potom,‟ upozorňuje hned na úvod. Ale hned dodává, že 90 procent návštěvníků jejích lázní je naštěstí slušná a inteligentní. „A těch zbylých deset procent? No ano, někdy se i poperou, jak už to tak chodí,‟ připouští.

Orientální lázně v gruzínském Tbilisi pocházejí z osmanských dob

Voda s životodárnými účinky

Pod kupolemi se ukrývají malé sály s nádhernou akustikou, které návštěvníkům nabídnou nejen relaxaci, ale také soukromí. Můžete si tu objednat čaj nebo i jiné nápoje podle vlastního uvážení a strávit tu tolik času, na kolik budete mít chuť a peníze. Dřív bývaly tyto lázně prakticky zdarma a jednu dobu zdejší léčivá sirná voda proudila dokonce i v tbiliském vodovodu. Místní tak mohli prakticky denně prodělat léčebnou kúru, tedy pokud se myli.

Tradiční turecké lázně, to je zážitek jako ze středověku

Uprostřed hlavní lázeňské místnosti je veliká rozpálená plotna na rozehřívání kostí. Nad ní se klene kupole se světlíky

Parní neboli turecké lázně bývaly samozřejmou součástí každé čtvrti měst na Blízkém východě. S moderní dobou ale přibývaly v soukromých domech koupelny a lázně začaly přicházet o své zákazníky. Dnes se kultura hammámů, jak se lázně arabsky nazývají, třeba v Egyptě vytratila úplně, v Maroku ji udržují při životě místní zákazníci, v Turecku zase turisté. V roce 2014 se tam vydal náš zpravodaj Štěpán Macháček.

Tato voda působí blahodárně proti řídnutí kostí, léčí kožní nemoci a má omlazující účinky,‟ vyjmenovává paní Gulo. „Podívejte se na mě, já už tady pracuju 28 let a ta voda je pro mě jako droga. Nemůžu bez ní žít. Kdybych se každý den nevykoupala, budu se cítit špatně. Naše voda vás probere, zlepší vám náladu i zdraví. Je pro mě vším a všem ji doporučuju.‟

Se saunou a mydlinkami, nebo radši bez?

Před vstupem do vody se musíte důkladně omýt. Voda v průtokových bazéncích se sice mění, ale nikdy ne všechna. Ostatně jako v každém jiném bazénu. Návštěvníci si mohou připlatit i za dražší salónek doplněný například o saunu, anebo zůstat u prostého s jedním nebo dvěma bazény se studenou a teplou vodou. Jde o přirozeně horkou sirnatou vodu, kterou je před vpuštěním do koupele potřeba chladit.

Interiér lázní Gulo v Tbilisi

Za nevelký obnos deset lary, tedy asi devadesát korun, si můžete zaplatit i služby ťoršika, který vás důkladně omyje a protře a prokrví pokožku hrubou houbou. Nakonec vás od hlavy až k patě omyje mydlinkami.

Balzám (nejen) na lupénku

Do koupele se za hodinu můžete ponořit dvakrát až třikrát na deset patnáct minut. To nemůže uškodit nikomu s výjimkou kardiaků. Ale i ti mohou koupel podstoupit, když v ní pobudou krátce a jen do půl těla,‟ radí provozovatelka lázní. „Koupel nedoporučujeme lidem s trombózou nebo určitými ženskými nemocemi. Naopak lidé s lupénkou si lázně pochvalují. Naše voda je sice nevyléčí, ale pomáhá zmírnit průběh nemoci. A léčit se u nás dají i všechny ostatní kožní nemoci.‟

Tbiliské koupele paní Gulo jsou i místem čilého společenského života. Lidé sem přicházejí slavit narozeniny, mladí se tu loučí se svobodou a taky tu občas pobývají významní hosté. „Byl u nás zesnulý polský prezident Lech Kaczyňski a také bývalý ukrajinský prezident Viktor Juščenko, který si tu léčil kůži poté, co ho skoro smrtelně otrávili. A vykoupal se u nás i zpěvák Sting,‟ vyjmenovává.

autoři: Martin Dorazín , and
Spustit audio

Související