Do Evropy se vrátilo 1200 bojovníků IS. Je lepší je věznit v domovských zemích, tvrdí odborník

Do Evropy se už vrátilo na 1 200 bojovníků takzvaného Islámského státu a další, kteří stále vyznávají džihádistickou ideologii, se snaží do evropských zemí dostat, varuje Nathan Sales, poradce amerického ministerstva zahraničí pro boj proti terorismu, kterého cituje izraelský deník Jerusalem Post.

Aby se to džihádistům nepovedlo, musí prý USA pomáhat zemím na hranicích uplatňovat rezoluci Rady bezpečnosti OSN číslo 2396. Ta vyzývá k používání nástrojů, jako je biometrika, aby tak státy zabránily nebezpečným jedincům ve vstupu na své území.

Čtěte také

Pokud jde o Sýrii a ruské operace na jejím území, Sales uvedl, že Rusové popírají mnoho věcí, o jejichž pravdivosti jsou přesvědčeni Američané. Zvláštní americký zmocněnec pro Sýrii James Jeffrey k tomu dodal, že Američané v Sýrii vyjednali řadu příměří, ale ta se teď rozpadají a rusko-syrské bombardování stále pokračuje.

Koalice bojující proti samozvanému Islámskému státu sdružuje 80 zemí. V Sýrii Američané většinou spolupracují se Syrskými demokratickými silami a v Iráku s tamější bezpečnostní službou a kurdskými jednotkami, tvořenými takzvanými pešmergy.

V severovýchodní Sýrii schopnosti Islámského státu slábnou, a právě tam působí Američané, zdůrazňuje Jeffrey. Zato v provincii Idlib a jižně od řeky Eufrat jsou džihádisté stále aktivní.

Lepší když se vrátí

Syrské demokratické síly vězní v Sýrii na 10 tisíc ozbrojenců Islámského státu. Zhruba osm tisíc z nich jsou Syřané a dva tisíce Iráčané. V současnosti se vedou jednání, jejichž cílem je postavit Syřany před soud a Iráčany předat za stejným účelem do Iráku. A tito zajatci mají na 70 tisíc příbuzných, kteří jsou zadržováni v táboře pro osoby bez domova v severní Sýrii u iráckých hranic.

Čtěte také

Poradce Sales připomíná, že dvěma zemím se už podařilo problém se svými občany v řadách Islámského státu vyřešit – Kosovu a Kazachstánu. Dopravily teroristy i s jejich rodinami domů, muže obžalovaly a budou je soudit. Jejich rodinné příslušníky a děti naopak začleňují do společnosti.

Bývalí ozbrojenci Islámského státu jsou podle Salese v Sýrii zadržováni v provizorních věznicích, odkud se mohou pokusit uprchnout, a bylo by proto lepší přemístit je do cel v domovských zemích.

Islámský stát už v podstatě zmizel z novinových zpráv, ale zato posílila Al-Káida, varuje Sales. Islámský stát však dál působí v Afghánistánu, Egyptě, islámském Maghrebu a oblasti Sahelu v Africe, vyjmenovává Jerusalem Post.

Spustit audio

Související