Do Evropy se dostávají především vzdělaní uprchlíci. Je jich nadpoloviční většina, říká výzkumník

11. září 2017

Co nutí migranty opustit vlast a vydat se na nelehkou cestu do Evropy? Jak migranti svou cestu z vlasti financují? Odpovědi na tyto otázky hledal výzkum Migrace do Evropy: svědectví a fakta. Vědci provedli formou rozhovorů šetření mezi imigranty, kteří přišli do Řecka, Rakouska a Turecka. „Ekonomické důvody jsou obsaženy téměř vždy, ale nedivme se, v době války ztrácejí lidé práci,” říká jeden z výzkumníků Robert Stojanov, který byl hostem Interview Plus.

Podle OSN je na světě nejvíce uprchlíků od 2. světové války. Robert Stojanov, odborný asistent z týmu Spatial Hubu při Provozně-ekonomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně, který momentálně působí na Evropském univerzitním institutu ve Florencii vysvětluje, že k takovému stavu došlo z celé řady důvodů.


Existuje více konfliktů, hranice jsou více otevřené, lidé se lépe přemisťují. Důvodů migrace je ale víc. Robert Stojanov

„Nabízela by se odpověď, že existuje více konfliktů, hranice jsou více otevřené, lidé se lépe přemisťují. Zmínil bych ale také fakt, že se poměrně změnil přístup mezinárodní legislativy, respektive přístup mezinárodních organizací, včetně OSN, k tomu, které migranty považujeme za uprchlíky, a které ne,” vysvětluje Stojanov.

„Když současnou situaci srovnáme se stavem před pětadvaceti lety, je v určitém ohledu příznivější pro lidi, kteří utíkají ze zemí, postižených válečnými konflikty, ale nejsou například schopni překročit mezinárodní hranice. Vnitřně vysídlené osoby je dnes už možné považovat ne za uprchlíky v pravém slova smyslu, ale mezinárodní organizace už mají oficiální povolení se o ně starat,” popisuje Stojanov.

Potraviny, voda, léky

Výzkum Migrace do Evropy: svědectví a fakta měl za cíl zjistit, co vede migranty k masovému pohybu do Evropy. „Odpověď je komplikovaná. Drtivá většina lidí odchází z bezpečnostních důvodů. Když se podíváme na čísla za poslední dva roky, kdy přišlo do Evropy zhruba dva a půl milionu žadatelů o azyl, téměř třetina z nich jsou Syřané,” říká výzkumník.

Uprchlíci

Druhou nejčastější skupinou byli obyvatelé Iráku. „Tam jde také, stejně jako v Sýrii, o válečný konflikt. Na třetím místě jsou Afghánci, tedy jde zase o válečný konflikt,” říká Stojanov.

Řada migrantů uváděla jako důvod přesunu ekonomické důvody. „V drtivé většině případů se jedná o jakýsi mix důvodů, roli hraje celá řada faktorů. Ekonomické důvody jsou obsaženy téměř vždy, ale nedivme se, v době války ztrácejí lidé práci a potřebují obživu, protože jim chybí dostatek potravin, vody, léků. U těchto komodit najednou stoupnou ceny a práce je alfou a omegou přežití,” podotýká odborník.

Vysoce kvalifikovaní


Dle našich výsledků přichází do Evropy lidé kvalifikovaní, dokonce až vysoce kvalifikovaní. Nadpoloviční většina z nich měla středoškolské nebo vysokoškolské vzdělání. Robert Stojanov

Více než osmdesát procent respondentů uvedlo jako důvody cesty obavy o život, tři čtvrtiny lidí uvedly jako příčinu válečný konflikt nebo násilí. „Snažili jsme se ověřit, zda tito lidé nelhali nebo nezkreslovali skutečnost. Na danou věc jsme se ptali znovu, z jiného pohledu a v jiné části rozhovoru,” vypráví Stojanov, který podotýká, že výzkumníci mluvili se třemi stovkami lidí z několika milionů.

Ti migranti, kteří nebyli z nejspodnějších vrstev, dorazili až k břehům Evropy. „Lidé, kteří měli větší příjmy, co prodat, vyšší vzdělání a jakési konexe, například známé nebo příbuzné v Evropě, se dostali až do Evropy.”

„Dle našich výsledků přicházejí do Evropy lidé kvalifikovaní, dokonce až vysoce kvalifikovaní. Nadpoloviční většina z nich měla středoškolské nebo vysokoškolské vzdělání,” tvrdí výzkumník.

Jaká je spojitost mezi migrací a klimatickou změnou? Kolik stojí cesta uprchlíků do Evropy? Je výzkum relevantní? Poslechněte si celé Interview Plus ze záznamu.
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.