Do běžecké stopy s mohérovými pásky

13. leden 2019

Až si budete v obchodě vybírat nové běžecké lyže, vaší pozornosti pravděpodobně neuniknou prkénka vybavená nápadnými barevnými mohérovými pásky na skluznici. Skin lyže jsou alternativou protiskluzových úprav běžek nebo noční můry všech běžkařů: voskování, jak prozradilo prosincové vysílání Čro Plus.

Nejde o úplnou technologickou novinku. Kanaďan Bill Koch si na „chlupatých" lyžích vyjel stříbrnou medaili na zimních olympijských hrách v Innsbrucku v roce 1976. Na dlouhou dobu byl ale jediný, kdo na závodní trati úspěšně použil alternativu k obvyklému voskování. Pro řadu amatérských běžkařů bývá mazání nepochopitelná alchymie, která už leckoho od běžeckého lyžování odradila. I proto přišly na svět běžecké lyže s protiskluzovou úpravou ve formě šupinek. Teď se zdá, že znovuobjevené mohérové pásky mají potenciál tuto technologii překonat.

„Supiny fungují také, ale oproti mohéru jsou výrazně pomalejší. Myslím, že brzy skončí úplně, už teď se dělají hlavně na nižších úrovních lyží," odhaduje Martin Vítek, majitel jednoho pražského obchodu specializovaného na běžecké lyžování. V ruce drží pár zbrusu nových takzvaných skin lyží, které mají ve vyfrézovaných pruzích skluznice vlepené dva zářivě žluté pásky: „Vypadá to jako takový kobereček, stejný se dává na skialpové lyže. Při jízdě dopředu chlupy kloužou, směrem zpátky naopak drhnou."

Skin lyže netřeba mazat?

Mohérové pásky jsou spletené z vláken přírodního mohéru a syntetického nylonu. Na poměru obou složek přitom záleží, protože mohér klouže lépe než nylon. Větší podíl přírodního vlákna vyžaduje i lepší běžeckou techniku. Hlavní výhodou lyží vybavených páskami je, že nepotřebují velkou péči.

Podle Martina Vítka ale není tak úplně pravda, že tyhle lyže vůbec nepotřebují voskovat. „Mohér saje vodu, a když je jí hodně, lyže hůř jede a páska může zmrznout. Pak se na ni začne lepit sníh a technologie nefunguje tak, jak má. Pro tyto lyže se proto prodávají speciální čisticí a mazací přípravky."

Vybrat to správné mazání je ale v tomto případě jednoduché, protože si člověk vystačí se dvěma přípravky určenými pro chladné nebo teplejší počasí. Napustit pásky k tomu určeným voskem v podobě aerosolu zabere jen pár vteřin. Kromě toho žádné z mazadel určených pro „chlupaté" lyže nemá lepkavou konzistenci klistru. Nehrozí tedy, že si člověk ulepí fusak nebo kufr auta, když po dni stráveném ve stopě lyže bez čištění uloží na cestu domů.

Mohér i pro profesionály

I skin lyže samozřejmě potřebují určitou údržbu a péči. Mohérové pásky vydrží stovky, v ideálních podmínkách prý i dva tisíce kilometrů. Jejich životnost prodlužuje servisování, při kterém se chlupy šetrně vyčistí a učešou. Vlákna se totiž mohou zanést vosky a nečistotami, které zůstávají ve stopě od ostatních běžkařů. Když se pásky nakonec zničí, dají se snadno a rychle vyměnit za nové.

Vítek dodává, že díky nenáročné údržbě jsou běžky s mohérovými pásky ideální pro rekreační sportovce, kteří nechtějí ztrácet čas nebo si nejsou jistí, jaké vosky použít při tradičním mazání. „Mnoho lidí se díky této technologii k běžkám opět vrací. Odpadá problém s mazáním, ze kterého lidé mívají obavy. Mohérové pásky navíc fungují téměř za všech teplotních podmínek." Mohér ovšem šetří čas nejen amatérským uživatelům, ale i výkonnostním běžcům. Po skin lyžích sahají obzvláště v podmínkách, kdy se hodně mění teplota a kvalita sněhu, a je tedy těžké udržet skluznici ideálně navoskovanou. Pro tréninky na dlouhých tratích jsou proto takové lyže ideální.

Při výběru běžeckých lyží s mohérovými pásky hraje důležitou roli jejich tvrdost. Příliš měkké lyže budou mít velkou třecí plochu a pojedou pomalu. Jak říká Martin Vítek, pro někoho to může být výhoda a stupeň tvrdosti je třeba volit i podle běžeckých schopností uživatele. Pokud běžkař dobře zvládá přenášení váhy při běhu, může si dovolit tvrdší lyže. Rekreační sportovci by si proto při výběru skin lyží měli nechat poradit od zkušeného personálu.

autor: tpa
Spustit audio

Více o tématu