Do 900 tisíc exekucí jsou špatně započítány zaplacené dluhy i pohledávky mrtvých, říká viceprezidentka

26. červen 2018

Jsou Češi zadluženi „až po uši“? Zdálo by se, že ano, protože téměř desetina z nás (starších 15 let) nějakou exekuci opravdu má. Podle viceprezidentky Hospodářské komory ČR to ale až tak zlé není.

„Ve splácení svých dluhů jsme v Unii druzí. Hned po Němcích. Hodně nám pomohlo zavedení osobního bankrotu pro předlužené lidi, který platí už od roku 2008,“ říká Irena Bartoňová Pálková.  

Osobní bankrot vám musí schválit soud, ale taky se svých dluhů můžete časem zbavit, když během pěti let splatíte alespoň třetinu dlužné částky. „Z nějakých 150 tisíc dlužníků, kteří se dali do osobního bankrotu, jich 56 % dluh splatilo ve vysoké výši. Dalších 25 % dokonce stoprocentně. Je vidět, že osobní bankrot opravdu funguje,“ dodává viceprezidentka. Čísla statistiků ale ukázala jedno překvapení.

Statistiky tady bohužel „lžou“

„V tom ohromném čísle kolem 900 tisíc zadlužených lidí s exekucí jsou započítáni i ti, kteří osobní bankrot mají za sebou a dluhy zaplaceny nebo lidé, kteří už zemřeli. Takže je velmi zavádějící tvrdit, že desetina Čechů má na sobě exekuci.“

Platební neschopnost neboli insolvence může být cestou, jak se dostat z dluhové spirály

Dluhy, exekuce (ilustrační foto)

V současné době je nejčastější formou insolvenčního řízení oddlužení. Jak tento proces v současnosti probíhá, vysvětluje olomoucký právník Kamil Andree.

Co pak viceprezidentka říká na připravovanou vládní novelu insolvenčního zákona? Zákonodárci totiž chtějí zmírnit podmínky pro oddlužení. „My v Hospodářské komoře pro takovou změnu nejsme. Stávající systém totiž funguje a proč ho měnit?“ Když se prý sníží výše plateb dlužníků, tak míň dostanou nejen věřitelé, ale i stát, takže potažmo všichni daňoví poplatníci.     

„Celá procedura bude navíc daleko dražší (na nákladech na soudní aparát plus na administraci) a část dlužníků nikdy nebude schopna všechny podmínky splnit.“ Podle Bartoňové Pálkové by stát měl začít z jiné strany, a to s prevencí.

„Hlavním problémem všech dlužníků je neschopnost do důsledků domyslet, co pro ně jakýkoli úvěr vlastně znamená. Neumí si sami spočítat, kolik dělají splátky, úroky a co bude půjčka doopravdy znamenat pro celou rodinu. Stát by měl lidem pomáhat právě s tím, aby si každý dlužník dokázal své dluhy spočítat. Lidé nemají jednu, ale 5−10 půjček a pak i exekucí a vidí jen rychlé peníze. Nic víc,“ dodává viceprezidentka Irena Bartoňová Pálková.

Spustit audio

Související