Dnes začíná olympiáda v Tokiu! „Budu nervóznější než před jakýmkoliv zápasem, ale užiju si to,“ těší se vlajkonoš Satoranský

23. červenec 2021, aktualizováno

Dnes odpoledne našeho času začnou slavnostním ceremoniálem olympijské hry v Tokiu. Vše odstartuje ve 13 hodin a přímý přenos můžete poslouchat na stanici Radiožurnál Sport. Ceremoniál pokaždé trvá několik hodin a nejdůležitější jsou samozřejmě vlajkonoši. Sportovci si je mezi sebou vybírali včera. Nakonec zvolili basketbalistu Tomáše Satoranského, kterého díky novému pravidlu o genderové vyváženosti doplnila Petra Kvitová.

„Pozdává se mi to jako dobrý nápad, protože v našem světě musí být všechno vyrovnané,“ směje se Petra Kvitová. Čtyřnásobná olympionička byla jako náhradnice, původně se mělo vybírat z jiných reprezentantek, ale kvůli problémům, se kterým se aktuálně česká výprava potýká, padla volba na ni.

Čtěte také

Na slavnostní ceremoniál se těší a je spokojená i se svým doprovodem. „Tomáše znám od vidění, neznáme se úplně osobně, ale potkali jsme se ve výtahu. Takže myslím, že to zvládne, bude trošku vyšší, ale co nadělám,“ směje se tenistka.

Radost i veliká pocta

„Nový systém vlajkonoš, vlajkonoška se mi líbí, je to důstojné pro olympijské hry. A je to ještě o to prestižnější, že můžu jít vedle tak velkého jména jako Petra Kvitová,“ přidává se Tomáš Satoranský, který dovedl český tým až na olympijský turnaj.

Olympiáda Tokio 2020

Hlavně díky tomu, co předvádí na zámořských palubovkách a v reprezentačním dresu ho sportovci vybrali. Když se to dozvěděl, tak začal přemýšlet, jak moc bude při nástupu nervózní.

„Je to pro mě úžasný pocit. Už jenom mimořádná věc je, že jsme se kvalifikovali na olympiádu a můžeme být součástí naší delegace. Asi budu nervóznější než před jakýmkoliv zápasem, je to pro mě ohromná pocta, dostat tuto důvěru od ostatních sportovců. Myslím, že si tento moment užiju,“ těší se Tomáš Satoranský.

Někteří sportovci na zahájení nepůjdou

Ceremoniálu se z různých důvod nezúčastní hned několik českých sportovců. „Byl jsem v Riu, zažil jsem to, je to náročné, bolí z toho nohy. Jestli hraju zase další den jako v Riu, tak se to tam prostě projeví. Rád bych tam byl, ale radši dávám přednost výhře, než být na zahájení,“ přiznává stolní tenista Lubomír Jančařík.

Čtěte také

To, že zahájení je náročná akce, si myslí i šermíř Alexandr Choupenitch. „Teď není vhodné na takovou akci jít,“ říká s narážkou na současnou koronavirovou situaci v českém týmu. Podobný názor má i vzpěrač Jiří Orság.

„Zatím nejsme rozhodnutí i kvůli opatření. Byly bychom rádi, aby se nikdo z nás nenakazil. Předpokládáme, že na zahájení bude dost lidí,“ říká.

Radiožurnál má exkluzivní práva na vysílání z olympiády, takže vám celý ceremoniál nabídneme v přímém přenosu na digitální sportovní stanici Radiožurnál Sport.

Poslouchej olympiádu živě z Tokia na Radiožurnálu a Radiožurnálu Sport
autoři: Štěpán Pokorný , David Jakš , prh
Spustit audio

Související