Dnes nastane nejdelší zatmění Měsíce 21. století. Na pozorování zve i hvězdárna v Prostějově

27. červenec 2018

Nejdelší zatmění Měsíce století i nevšední podívanou na planetu Mars nabídne dnešní noční obloha. V Česku bude úkaz viditelný od 21:30 do 23:13 hodin. Ponořením do zemského stínu Měsíc nezmizí, ale získá tmavě rudé zabarvení. Na jeho pozorování zve řada hvězdáren včetně té v Prostějově.

Pracovník prostějovské hvězdárny Martin Tylšar právě kontroluje dalekohledy, kterými tu večer budou lidé úplné zatmění měsíce pozorovat. „Tady to je Somet, s tím si mohou i sami zacílit na to, co by chtěli vidět. Pak tady máme Schmidt‑Cassegrain. Má velice dlouhé ohnisko, takže krásně vykreslí ty měsíční detaily. A pak samozřejmě budeme pozorovat i tím největším dalekohledem naší hvězdárny, čtyřicítkovým Newtonem,“ popisuje vybavení.

Dnešní zatmění měsíce potrvá 1 hodinu a 43 minut, výjimečné ale nebude jenom svojí délkou. „Bude se jednat o nejtemnější zatmění takto pozorovatelné, protože Měsíc bude v odzemí. To znamená, že na té své elipse bude nejdál od Země. Další, co bych vypíchl, je fakt, že pod tím Měsícem se bude nacházet velice jasný bod, takový do červena. Jedná se o planetu Mars, která bude v opozici. To znamená, že bude naopak nejblíže naší Zemi,“ vysvětluje Tylšar.

Zájem o speciální přednášku a pozorování v prostějovské hvězdárně je už dopředu velký, podle Martina Tylšara už tu jenom doufají v příznivé počasí. „Vypadá to, že bude jasno, ale to je pořád jenom předpověď. Dávám tomu padesát na padesát,“ dodává.

Celý úkaz bude dobře viditelný i pouhým okem. Třeba paní Monika vyrazí i s celou rodinou na pozorování do přírody: „Budeme koukat. Jsem na to zvědavá. Největší zatmění za sto let, takže asi moje poslední.“

Další úplné zatmění Měsíce bude ze Země viditelné až v roce 2123.

Spustit audio