DNA odhalí původ středověkých manuskriptů

13. leden 2009

Moderní metody analýzy DNA mohou podle odborníků vyjasnit mnohdy sporný původ středověkých manuskriptů.

Datování a určení původu středověkých manuskriptů je mnohdy zapeklitý problém, protože se povětšinou opírá o rukopis nebo dialekt, ve kterém je psaný text manuskriptu. Vědci z americké Severokarolinské univerzity teď navrhují analýzu DNA coby spolehlivější metodu. Středověké manuskripty jsou psány na pergamenu, tedy nevydělané hlazené zvířecí kůži, ze které se dají získat vzorky zvířecí DNA.

Rukopis

Typický manuskript obsahuje kůže z více než stovky zvířat. Několik málo manuskriptů se známým původem by proto poskytlo dostatek genetických dat a mohlo sloužit k vybudování databáze. Na základě příbuzenských vztahů mezi zvířaty, jejichž kůže sloužily za zdroj pergamenu, by se pak dal určovat původ dosud sporných manuskriptů. Další výhodou databáze by podle univerzitní zprávy mělo být podrobné zmapování tras, po kterých se ve středověké Evropě obchodovalo s pergamenem a manuskripty.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.