DNA diagnostika: Silná zbraň v boji nejen proti Alzheimerově chorobě, schizofrenii nebo tuberkulóze

7. únor 2017

Čím se se zabývá DNA diagnostika? A jaké možnosti přináší oproti tradičním diagnostickým metodám? Hostem Magazínu Leonardo byl biochemik Omar Šerý z Ústavu biochemie Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně.

„DNA diagnostika se zabývá zkoumáním DNA ve vztahu k praktickému využití výsledků nejen v medicíně,“ uvedl vědec.

Výhodou DNA diagnostiky je především citlivost, protože je schopná detekovat i jedinou molekulu DNA. „Stačí nám opravdu jen malý kousek DNA, abychom byli schopni udělat i po tisících letech analýzu.“

V současné době se DNA diagnostika používá především při diagnostice infekčních onemocnění a dědičných poruch. Biochemik se specializuje zvláště na patofyziologii Alzheimerovy choroby, závislost na alkoholu a drogách, schizofrenii a hyperkinetickou poruchu.

Šerého vědecký tým díky sběru vzorků DNA od pacientů s Alzheimerovou chorobou přišel na mnohé geny, které s nemocí souvisejí. „Jako první na světě jsme zjistili vztah mezipolymorfismem genu CD36 a Alzeheimerovou chorobou. Věřím, že se vědci vrhnou na tento gen, a také najdou další polymorfismy,“ řekl expert.


„Co se týče schizofrenie, tak je vliv genů mnohem významnější, předpokládá se genetická podmíněnost ze 70 až 85 %. I schizofrenie je velmi ovlivnitelná vnějším prostředím. Například víme, že onemocnění zarděnkami u těhotné matky může zvýšit riziko schizofrenie u potomka až 20krát, stejně tak chřipka v prvním trimestru těhotenství může zvýšit riziko sedmkrát.“

„Nám se mezi tisíci těchto polymorfismů podařilo najít jeden, který 1,8krát zvyšuje riziko vzniku Alzheimerovy choroby,“ zmíni úspěchy svého týmu biochemik.

V případě alkoholismu se ukázalo už dříve, že je dědičný ze 40 až 60 %. „Takže zhruba 50 na 50 je to vliv prostředí a genů,“ dodal expert.

Šerý se v roce 2001 začal intenzivně věnovat výzkumu a vývoji diagnostických metod pro klinické využití. „Od roku 2004 se v naší laboratoři intenzivně zabýváme vývojem těchto metod. Jde o to, aby laboratoře v nemocnicích dostaly do rukou kvalitní diagnostiku, která umožní určit infekční choroby jako chlamydie, hepatitidy a další.“

„Už v roce 2004 jsem vyvinul metodu na diagnostiku mikroorganismu, který je původcem tuberkulózy. Za tu dobu je více než sto tisíc pacientů po celém světě, kteří byli touto mou metodikou diagnostikováni. Také jsem vyvíjel metodiku diagnostiky lymské boreliozy. V České republice se asi v 80 % metod DNA diagnostiky využívá této mé metody,“ popsal své vědecké úspěchy biochemik Omar Šerý.

Spustit audio