Divadlo pod Palmovkou ruší do odvolání představení, má zatopené podzemí

14. červen 2013

Divadlo pod Palmovkou je záplavami asi ze všech kulturních institucí Prahy zničeno nejvíc. V budově jsou zatopené sklepní prostory, všechna důležitá energetická centra jsou mimo provoz. Všechna představení jsou až do odvolání zrušena. Podle vedení divadla se určitě nebude hrát do konce června. Kompletní provoz divadla by mohl být obnoven za 3 až 5 měsíců.

V Divadle Pod Palmovkou přitom teprve před dvěma lety skončily opravy po povodních z roku 2002, kdy voda zaplavila hlediště až do výšky čtyř metrů. Tentokrát se Vltava dostala do dvou podzemních podlaží. I tak by nová oprava mohla stát až 20 milionů korun.

Dnes si libeňské divadlo prohlédli i úředníci pražského magistrátu, kteří vyrazili na obhlídku majetku města a zjišťují, jak velké škody po sobě zanechala velká voda. Provázel je umělecký ředitel Palmovky Petr Kracik.

Po divadle chodí s baterkou, protože budova je bez proudu. Třem zástupcům hlavního města ukazuje, že spodní voda se dostala do dvou prvního a druhého sklepa. A tyto prostory jsou pro divadlo klíčové.

„Je v nich uložená veškerá technologie. To znamená kotelny, vzduchotechnika, rozvod elektrické energie, tyristorovna. To je zařízení pro světla, jsou tam stmívaje, 60 okruhů, je to taková páteřní záležitost celého divadla. Bez toho se hrát nedá,“ popisuje.

Řediteli odboru kultury a cestovního ruchu Františkovi Ciprovi a jeho dalším dvěma kolegům z odboru správy majetku vysvětluje, co vše se musí v divadle znovu dělat.

Petr Kracík, ředitel Divadla pod Palmovkou

„Kotelna úplně, to znamená oddělat kotle, vyčistit. Vzduchotechnika se musí celá vytáhnout, rozbít foyer jeřábem a komplet vyhodit.“

Úředníci přestávají mít kamenné tváře a v duchu asi počítají. Mimo mikrofon Českému rozhlasu řekli, že s až tak velkými škodami nepočítali a že budou rádi, když se Pod Palmovkou začne hrát ještě letos.

Podle odhadů by oprava oblíbené libeňské scény mohla stát 15 až 20 milionů korun. „15 až 20 milionů je stanoveno z cen prací stavebních a montážních, které byly v roce 2002. Ale to je jsou hrubé odhady ve chvíli, kdy je to zatopené. Ale až to bude odkryté, tak budeme vědět,“ upozorňuje Kracik.

Po zablácených schodech za svitu jedné baterky vede úředníky magistrátu do vlhkého sklepení pod jevištěm. Všichni se musí držet madel, protože všude je bláto.

Voda zaplavila i prostor přímo pod jevištěm a celé jeho technické zázemí. Pohromu odnesl i sklad rekvizit a kostýmů. Poškozená je i část rekvizit, které už divadelníci nestihly vynést do přízemí.

Úředníci už mají za sebou několikátou obhlídku domů, které vlastní hlavní město a které zaplavila voda a říkají, že všude je to stejně smutné a nemilosrdné.

autoři: ela , bre
Spustit audio