Dítě za zub?

22. září 2010

Obětovat zub, ale získat za to dítě - to je cíl brazilských výzkumníků, kteří se snaží změnit lidské kmenové buňky na spermie.

Vědci z brazilského Bunatan Institute naznačují, že kmenové buňky z lidského zubu by se daly využít k léčbě neplodnosti u mužů, kteří trpí poruchou tvorby spermatu. Vycházejí přitom z výsledků pokusů na laboratorních myších. Samečkům do varlat pomocí injekce vpravili kmenové buňky získané z lidské zubní dřeně. Podle zprávy na stránkách NewScientist buňky začaly migrovat do částí semenotvorných kanálků, ve kterých spermie obvykle dozrávají. Tady se diferencovaly do buněk, které připomínaly lidské sperma.

Spermie (ilustr. obr.)

Proces nebyl ani zdaleka perfektní, protože mnoho lidských buněk fúzovalo s myšími. Kmenové buňky navíc vědci získali z dětského zubu, a zatím není jisté, jestli by metoda fungovala i v případě buněk, odebraných ze zubu dospělého muže. Autoři experimentu mluví o velice ranné fázi výzkumu, ale věří, že jsou na správné cestě. Jiní odborníci se k tomu staví spíš skepticky - lidské sperma se vyvíjí několik týdnů a brazilští vědci uvádějí, že se buňky diferencovaly za pouhých devět dní. Podobné pokusy s kmenovými buňkami odebranými z jiných částí těla už tady navíc byly dříve a nefungovaly. Údajně není příliš pravděpodobné, že by kmenové buňky ze zubní dřeně "spolupracovaly" lépe.

autor: Martina Otčenášková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.