Disneyovka Ledové království je nejúspěšnější animovaný film všech dob

27. červen 2015

„Filmová pohádka Ledové království z roku 2013 uchvátila zejména představivost malých holčiček a jejich rodičů – a ovšem také správců jejich bankovních kont – na celém světě,“ píše britský deník Daily Mail.

Co na tom, že se chystá pokračování – už dnes disneyovka trhla prakticky všechny myslitelné rekordy.

„Teď je to ovšem oficiální,“ píše list. Podle nejnovějších statistik jde o nejlukrativnější snímek studia Disney. Od premiéry v listopadu 2013 film s rozpočtem 3,6 miliardy korun milionů svým tvůrcům v přepočtu vydělal 38 miliard korun.

Kromě filmu na tom má zásluhu hit Najednou, jedna z nejchytlavějších písní, která kdy v Hollywoodu vznikla, pokračuje Daily Mail.

A svým dílem přispěly i doprovodné produkty 3D reklamy – lavina více než tisícovky panenek, plyšáků, oblečení, hřebínků, baťůžků, a dokonce i ústní vody Ledové království.

Prodaly se také tři miliony šatů princezen Anny a Elsy, a to v životní velikosti.

K nejbizarnějším tematickým výrobkům patří záchodové prkénko, bezpečnostní pásy do auta či bowlingové koule. Desková „tržní“ hra Monopoly vydala zvláštní „ledovou“ edici s reklamním heslem „Kdo vyhraje, tomu roztaje zkřehlé srdce“.

5000 figurek z limitované série Anny a Elsy zmizelo z obchodů za pouhých 45 minut. Disneyland v Paříži otevřel teď v červnu speciální tematický park k filmu, a podle výrobců hraček prodej postaviček z filmu zatím ani trochu neslábne.

Ledové království s přehledem sesadilo z animovaného Olympu snímek Toy Story 3. Dočkalo se překladu do 41 jazyků a bodovalo zejména v Japonsku, kde se diváci podíleli na 19 % celkového profitu. Nejvíce diváků – 32 % – bylo v USA, takže jen v těchto dvou zemích viděla film více než polovina celkového počtu diváků.“

Úspěch je ovšem podle Daily Mailu plně zasloužený – z animačního hlediska šlo o zdaleka nejsložitější disneyovku. Elsa měla počítačově vygenerováno 420.000 jednotlivých vlasů a 4000 počítačů některé scény vytvářely simultánně až 30 hodin.

Speciální „sněžný“ software vymodeloval 2000 různých sněhových vloček, aby byl dojem zimy bezchybný. Na výrobě ledového paláce se podílelo 50 animátorů, a trvala devět měsíců. Celkem Ledové království vytvářelo 650 lidí, včetně 20 scénáristů.

Na DVD se prodaly čtyři miliony exemplářů, více než Avataru a Harryho Pottera. Do Norska zavítalo po uvedení filmu o 37 % turistů navíc.

Pokračování se ale chystá až v roce 2018, protože studio Disney momentálně pracuje na třech filmech současně. Ví se jen to, že do „dvojky“ se vrátí všechny tři hlavní postavy.

Film si dosud připsal 70 hlavních cen, včetně Oscarů za nejlepší animovaný snímek a za nejlepší píseň. Soundtrack z filmu byl také nejprodávanějším albem roku 2014.

Záběr z oficiálního traileru k filmu Ledové království

Zřejmě nejpodivnější úspěch filmu ale představuje hit Let It Go, v českém překladu Najednou. Skladatelé a manželé Robert Lopez a Kristen Andersonová ho vytvořili za pouhý den.

Dětské role Anny a trollího miminka namluvily v originále jejich osmiletá Katie a čtyřletá Annie.

Píseň psali přímo na tělo pro Idinu Menzelovou, americkou zpěvačku, jejíž židovští prarodiče emigrovali z carského Ruska. Menzelová, jejíž mimořádné hlasové dispozice byly objeveny už v pěti letech, namluvila také ledovou královnu Elsu.

Lopez a Andersonová prý napsali první čtyři takty během procházky v brooklynském parku, a zbytek dodělali do večera ve studiu.

Udílení Oscara za Najednou ovšem skandálně pokazil herec John Travolta, který měl prý „okno“ a zcela nepochopitelně představil Menzelovou jako Adele Dazeemovou.

„Pár vteřin jsem byla vytočená, pak jsem se sebrala,“ říká dnes diplomaticky zpěvačka. Podle vlastních slov se do role Elsy vžívala snadno, protože vyrůstala jako outsider, především díky svému nepřehlédnutelnému talentu.

„Učitelky mě nechávaly zpívat sóla a zbožně mě přitom poslouchaly. Nemusím zdůrazňovat, jak moc mě za to měly spolužačky rády,“ říká Menzelová.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: rma
Spustit audio