Diskuze: Osobní statečnost mužů a žen, kteří se odrazili ze dna aneb Umíme přijmout úspěšného Roma?

2. říjen 2016
Dobrá vůle Plus

Ústřední postavou dalšího dokumentu z cyklu Dobrá vůle Plus je český Rom Petr Torák. Před lety jeho rodina odešla z Česka kvůli nesnášenlivosti a předsudkům. Až v Anglii mohl začít pracovat jako policista. Loni dostal za nezištnou práci pro českou a slovenskou romskou komunitu v městečku Petersborough Řád britského impéria.


Mám pocit, že u nás se moc neoceňují lidé, kteří dělají dobrou práci. Lidé přicházejí o inspiraci a vzory. A v romské komunitě je to hodně podstatné. Mnoho lidí má problém přijmout úspěšného Roma.Michal Mižigár, Open Society Fund Praha


Poslechněte si dokument O medaili od královny, životě v Anglii a českém rasismu, který připravila Lenka Svobodová. Mistr zvuku Radim Dlesk. Od 29. minuty začíná diskuze s ředitelem Agentury pro sociální začleňování Radkem Jiránkem a romským aktivistou Michalem Mižigárem z Open society Fund Praha. Diskuzí provází Romana Růžičková.

„Odešli jsme z Česka kvůli častým útokům na naši rodinu před 16 lety. Táta už měl dost věčného ponižování. Moje učitelka se dokonce snažila rodiče přesvědčit, aby mě dali do zvláštní školy. Ale to by můj otec nikdy nedopustil. Raději mi zaplatil soukromou školu,“ popisuje v dokumentu podnět k odchodu z České republiky Petr Torák.


Petr si to vydobyl sám – celým svým životem. A jde to i u nás – máme takových Petrů Toráků asi 200, říká se jim asistenti prevence kriminality. Ministerstvo vnitra rozjelo tento projekt v roce 2009. Byla jim dána šance pracovat pro policii. Je to velká statečnost mužů a žen, kteří se odrazili ode dna.Radek Jiránek, Agentura pro sociální začleňování

V Anglii to bylo podle něho úplně jiné – sousedé je prý normálně zdravili a všem měří stejným metrem. I sami Romové se tam podle Toráka chovají jinak. V Anglii poznal i svou manželku Lenku, která sem přijela pracovat jako au-pair. Dnes tu se dvěma dětmi žijí už 10 let, Lenka pracuje jako optička.

Práce pro romskou komunitu

Jak již bylo řečeno, Řád obdržel od královny Alžběty II. za nezištnou dobrovolnickou práci pro českou a slovenskou komunitu v anglickém Petersborough. Pro děti z Petersborough založil nedělní školu, kde si kromě mnoha zájmových aktivit mohou především vylepšit angličtinu. Na rozdíl od mnoha jiných úspěšných Romů je Petr Torák stále hrdý na své kořeny a chce být i nadále platným členem této komunity.

Dobrá vůle Plus

Co může pomoci na cestě k integraci menšin do naší společnosti? V čem je základ úspěchu projektů podporujících začlenění? O tom ve druhé části Dobré vůle Plus diskutuje romský aktivista Michal Mižigár z Open society Fund Praha s Radkem Jiránkem, ředitelem Agentury pro sociální začleňování. Diskuzí provází Romana Růžičková.

Petr Torák s britským ministrem vnitra Mikem Penningem

Petr Torák s britským ministrem vnitra Mikem Penningem

autoři: Lenka Svobodová , jpr
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.