Diskuze o práci duchovních na pozadí příběhu nekonvenční farářky

6. prosinec 2016
Dobrá vůle Plus

Sandra Silná je usměvavá mladá farářka Československé církve husitské. V polovině roku 2016 udělala tečku za svým předchozím životem v Praze a přestěhovala se do Brna, se kterým se ale nesžila hned.

Jedním z impulsů k odchodu z břevnovské farnosti byl rozpad jejího manželství. Na péči o čtyřletého syna Heřmana je teď sama. Její životní příběh vypráví i tetování, které zdobí její tělo.

Aktivity farářky Sandry Silné výrazně přesahují prostor kazatelny a směřují ke spojování lidí. Na faře v Botanické ulici v Brně začala pořádat tzv. sousedské snídaně. Lidé se na nich potkávají, povídají si a vzájemně se hostí.


Dokument o farářce Sandře Silné natočil Radim Nejedlý. Dramaturgie Lenka Svobodová.

Na farní zahradu si pořídila dva úly, ze kterých bude příští rok stáčet první med. Chystá se také vařit pivo. Má sice ráda svůj klid, ale když ho načerpá, ráda otevírá dveře fary dalším lidem a těší ji, když to tam žije.

Dobrá vůle Plus

Profese kněze či faráře zůstává pro mnoho lidí tak trochu záhadou. Sandra Silná určitě není jedinou nekonvenční postavou mezi duchovními. Kdo je to ale konvenční kněz? Co je náplní jeho práce? A může být užitečný i lidem mimo církev?

To jsou hlavní otázky, na které od 28. minuty odpovídají pozvaní hosté – psycholog Jeroným Klimeš a teolog a farář Martin Chadima.

Spustit audio