Diskuze: Lze vůbec dítěti vysvětlit, proč se lidé posílali do plynových komor?

19. květen 2016
Dobrá vůle Plus

Žijí mezi námi lidé, které doba okradla o normální dětství. Pro svůj židovský původ byli během války vyloučeni ze škol, ze sportovních klubů, nesměli na koupaliště, sportoviště, nesměli vlastnit psa ani papouška, to vše na ně čekalo před tzv. „konečným řešením“. Během holocaustu zahynulo více než jeden a půl milionu židovských dětí.

Přežila hrstka těch, s nimiž se zoufalí rodiče odhodlali rozloučit a svěřili je cizím lidem nebo církevním institucím, ochotným navzdory smrtelnému riziku poskytnout jim úkryt.


Poslechněte si dokument Lenky Svobodové z cyklu Dobrá vůle s názvem Hidden Child. A následně (od 26. minuty) diskuzi s odborníky. Na téma příjaly pozvání Helena Klímová, manželka spisovatele Ivana Klímy, skupinová analytička a psychoterapeutka. která přežila válku v evangelickém sirotčinci a Věra Roubalová, psychoterapeutka, která spolu s paní Klímovou vede Institut Rafael.

Tyto dnes už dospělé děti se však po celý život vyrovnávají s traumaty ze ztráty rodičů, neznáma, opuštěnosti a pronásledování. Strach a obava se staly součástí jejich života, a přecházejí i na další generace. Symptomy pronásledování si nesou i jejich děti. Sdružují se v mezinárodní organizaci Hidden Child – Ukrývané dítě. Poslechněte si jejich příběhy.

Dobrá vůle Plus

„Genocidu, která se v minulém století odehrála, nelze vzít zpět, ale zlo, které přinesla, je třeba proměňovat v dobro: všechna dostupná zjištění o člověku i všechny prožité zkušenosti je třeba použít pro prevenci dalšího zla,“ říká Helena Klímová, manželka spisovatele Ivana Klímy, která přežila válku v evangelickém sirotčinci. Spolu s Věrou Roubalovou vede Institut Rafael. Obě jsou hosty diskuze k dokumentu o ukrývaných židovských dětech.

Institut Rafael se zaměřuje především na poskytování individuální a skupinové terapie těm, kteří přežili holocaust, ale i jejich rodinám. Trauma holocaustu se totiž projevuje i ve druhé i třetí generaci. I pro vnuky válečných obětí je mnohdy individuální nebo skupinová terapie jedinou možností, jak zmírnit následky transgeneračního přenosu, který jim brání v prožívání plnohodnotného a smysluplného života.

autor: Lenka Svobodová
Spustit audio