Diskuze: Když krajina (ne)musí ustupovat územnímu plánu

9. květen 2016
Dobrá vůle Plus

Unikátní rozhlasový dokument o záchraně chráněného údolí Rudolfovského potoka + diskuze na téma, jak může veřejnost ovlivnit stavební záměry ve svém okolí.

„To jinak nejde, než se postavit. Musí nás být hodně. Jinak nad námi jenom mávnou rukou a udělají z nás papírové čerty. Když nás bude stovka, tak to neudělají,“ říká Jaroslav Valevský starší, jeden ze zakládajících členů sdružení Náš domov a aktér dokumentu.


Poslechněte si dokument Martiny Touškové z cyklu Dobrá vůle na téma Náš domov. A následně (od 29. minuty) diskuzi s odborníky. Na téma příjali pozvání Petra Humlíčková z advokátní kanceláře Dohnal a Bernard a Libor Jarmič z právnického sdružení Frank Bold.

Dlouhá léta chodí lidé nejen z blízkého Rudolfova na procházky do údolí Rudolfovského potoka. Vede tam turistická i naučná stezka, která popisuje historii kdysi slavného horního městečka.

Dobrá vůle Plus

Diskusní část pořadu: Tématem diskusní části je, jak může veřejnost ovlivnit stavební záměry ve svém okolí. Petra Humlíčková z advokátní kanceláře Dohnal a Bernard přpomíná, že základním dokumentem pro stavební činnost v každé lokalitě je příslušný územní plán. Ten by měl být jakousi dohodou mezi veřejností a úředníky, resp. místními politiky. A proto by se o něj měli lidé zajímat už ve stadiu přípravy. A i když zastupitelstvo může územní plán změnit, občané k tomu mohou podávat námitky a připomínky.

Libor Jarmič z právnického sdružení Frank Bold dodává, že záměry úředníků musí být v patřičných lhůtách na patřičných místech zveřejňovány - pokud nejsou, lze se domoci zneplatnění úředního rozhodnutí. Pokud tedy chceme ovlivnit, co se kde má stavět, je třeba být aktivní. Vyplatí se to, shodují se oba hosté.

autoři: Martina Toušková , Lenka Svobodová , bar
Spustit audio