Disaster Relics: Selected Prints

23. září 2010

Kontroverzního amerického umělce Andyho Warhola potkáte v těchto dnech na pražské Kampě. Prohlédnout si můžete jeho 21 sítotisků. Ty pocházejí převážně z 60 let, kdy se Warhol věnoval tématům, která úzce souvisí se smrtí. Díla jako například Elektrické křeslo nebo Lebky budou k vidění až do konce září. Více se o expozici dozvíte z následující reportáže Jany Trpišovské. POSLECHNĚTE SI: Pozvánku na výstavu "Disaster relics: Selected prints"

Podivného umělce Andyho Warhola můžete v těchto dnech potkat v Galerii Kampa. 21 sítotisků autora, který se několikrát nervově zhroutil, si můžete prohlédnout až do konce září.

00577079.jpeg

Název Disaster Relics: Selected Prints dostatečně přibližuje motiv celé výstavy. Všechny sítotisky se nějakým způsobem dotýkají tématiky smrti, katastrof a neštěstí. Některé z nich vznikly v 60 letech, kdy byl Warhol smrtí fascinován. Ta přímo dýchá z děl jako jsou Lebky nebo Elektrické křeslo.

Warhol se nejvíce proslavil právě v 60 letech, kdy začal pod vlivem masovosti a komerce s produkcí velkého množství sítotisků. Z ilustrátora se stala najednou osobnost i přes to, že není jistá ani taková banální věc jako jeho datum narození. Série portrétů slavných osobností na sebe nenechaly dlouho čekat, stejně jako sláva.

autor: jpr
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.