Díky plazmě by ovoce i zelenina mohly vydržet déle, tvrdí to čínští vědci

2. srpen 2016

V popelnicích po celém světě denně končí mnoho kusů zkaženého ovoce a zeleniny. To by ale mohl změnit nový objev čínských vědců, který slibuje prodloužení trvanlivosti ovoce a dalších potravin.

Díky použití atmosférického tlaku, tedy takzvané nerovnovážné plazmy, mohou ovoce i zelenina vydržet déle. Podobný způsob se pro čištění užívá i v lékařství. Výboj plazmatu totiž jako jeden z mála dokáže rozrušit a odstranit takzvaný biofilm. A ten je zodpovědný za zkažené potraviny.

„Jedná se vlastně o společenství mikroorganismů, které utvářejí povlak na nějakém povrchu, například na potravinách, ale také na implantátech nebo v potrubí,“ vysvětluje redaktorka Českého rozhlasu Tereza Šťastná.

Ošetření plazmou chrání naše zdraví


Při výboji plazmy dochází k tzv. ionizaci, při které se vytváří směs kladně nabitých částic, záporně nabitých částic, a různé nenabité částice. A mezi těmito částicemi existují vysoké koncentrace takzvaných volných radikálů - vysoce chemicky reaktivních atomových nebo molekulových fragmentů. A právě tyto volné radikály mohou rychle přemoci přirozenou obranyschopnost živých organismů, což vede k jejich zničení. Plazma může snadno vyrobit více než bilion volných radikálů na krychlový centimetr objemu a navíc produkuje také ultrafialové světlo, které sterilizuje tím, že poškozuje DNA.

Mezi nebezpečné bakterie patří například Salmonella a E. coli. „Právě plazmové technologie by mohly přinášet to řešení, jak potraviny zbavit odolného biofilmu a vlastně je tak dekontaminovat. Takový postup by mohl být na trhu během několika let, jakmile se vědcům podaří vytvořit cenově dostupné plazmové zařízení. Vědci navíc chtějí zajistit jednotnou technologii, která si poradí s nerovnoměrným povrchem plodů ovoce,“ upřesňuje Tereza Šťastná.

„Ten objev může být cesta, jak bojovat proti biofilmu. Není to zcela nová záležitost. Už před několika lety byly publikovány práce, kdy se bakteriální plak snažili lékaři odstranit ze zubů pomocí nízkoteplotního plazmatu. Otázka je, jak se tato technologie zvládne ve velké kapacitě, například v potravních řetězcích. Ale myslím si, že ta cesta samozřejmě tímto směrem je vhodná,“ potvrzuje profesor Tomáš Ruml z Ústavu biochemie a mikrobiologie VŠCHT.

Tato nově se vyvíjející technologie by do budoucna mohla zabránit vyhazování zkažených potravin do odpadků. Poslechněte si celý příspěvek.

autoři: , Martina Gillichová
Spustit audio