Díky novým objevům jsou optické čipy blíž. Budou počítat rychlostí světla

17. duben 2020

Vědci z nizozemského Eindhovenu představili na stránkách prestižního časopisu Nature technologii, která může přinést revoluci v oblasti počítačových čipů. Ty by pak mohly pracovat až rychlostí světla.

Limitem současné elektronické komunikace je zpracování elektrických signálů. Naše mikroelektronika totiž staví na křemíku a naráží na své limity. Alternativou, která zvýší rychlost zpracování dat, by mohly být optické nebo také fotonické čipy.

„Nezpracovávaly by se v nich elektrické signály, tedy elektrony, ale fotony jako částice světla,“ říká Branislav Dzurňák z Katedry elektrotechnologie Českého vysokého učení technického. „Rychlost přenosu dat by se v tu chvíli vlastně rovnala rychlosti světla.“

K možným budoucím aplikacím takových fotonických čipů patří například laserové radary pro samořiditelná auta, chemické senzory pro lékařskou diagnostiku nebo pro měření kvality vzduchu a potravin.

Jiná krystalická struktura řeší vyzařování světla

Vědci si v aktuálním výzkumu poradili s hlavní nevýhodou křemíku. Ten totiž velmi špatně vyzařuje světlo, a to je pro tuto oblast zásadní. Inspirovali se proto asi 50 let starou teorií, podle které je možné vyzařování některých polovodičů ovlivnit změnou jejich krystalické struktury.

Čtěte také

Vědci proto vytvořili slitinu křemíku a germania a prvky vytvarovali do šestiúhelníkové struktury. Při přípravě takové slitiny dochází k různým pnutím a defektům, které nový materiál negativně ovlivňují. Za pomoci nejnovějších postupů se jim tento problém podařilo vyřešit.

Pro přípravu materiálu využili pokročilé metody, jako je třeba chemická depozice z plynné fáze. Pro jeho pravidelnou krystalizaci použili zárodky jiných materiálů a ve výsledku pak připravili nanodráty. Jednalo se o svislá vlákna, která v šestiúhelníku měla průměr o velikosti asi 35 nanometrů.

„Tuto novou strukturu vědci teoreticky namodelovali a spočítali její optické vlastnosti, tím předpověděli účinnou emisi světla,“ vysvětluje Dzurňák. Své teoretické výsledky poté úspěšně ověřili i experimentálně.

Čtěte také

O fotonických čipech se mluví už dlouho a stále platí, že jejich vývoj zdaleka není u konce. Podařilo se ale experimentálně vyřešit jeden z největších problémů křemíkových technologií.

„Zatím zůstává problémem samotné ’laserování’ na nové křemíkové struktuře,“ komentuje výsledky vědců Dzurňák. „Vyzařované světlo také spadá do hlubší infračervené oblasti, než by z hlediska současné konvenční optické komunikace bylo optimální.“ Vědci z nizozemské Eindhoven University of Technology by tyto problémy ale rádi vyřešili ještě v průběhu roku 2020.

Přenos dat pomocí světla v Motole

V oblasti přenosu dat za pomoci světla se v poslední době mluví i o tzv. Li-Fi, tedy bezdrátovém datovém přenosu viditelným světlem. Tuto technologii je možné uplatnit pro přenos dat i při zachování základní funkce osvětlovacích těles.

Čtěte také

„Je to vlastně lokální alternativa pro wi-fi v prostředí, kde se vyžaduje hlavně spolehlivost a rychlost spojení,“ vysvětluje Dzurňák. Testování Li-Fi probíhá v současnosti ve spolupráci s německým Fraunhofer Institute for Telecommunications v nemocnici v Motole.

„Naši kolegové z Katedry elektromagnetického pole Fakulty elektrotechnické ČVUT tyto systémy testují na operačním sále Neurochirurgického oddělení, kde mohou zabezpečovat komplexní komunikaci s přístroji,“ uzavírá Dzurňák.

autoři: Ondřej Ševčík , mrk
Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.