Digitální stanice Radiožurnál Sport a „Rádio Senior“ mají termín startu, objeví se v DAB+ i na internetu

25. březen 2021

Tematická stanice Radiožurnál Sport odstartuje 21. května, se spuštěním okruhu s pracovním názvem Rádio Senior se počítá 1. října. Na dnešním veřejném zasedání Rady Českého rozhlasu o tom informoval jeho generální ředitel René Zavoral.

Podle Zavorala pracuje v současné době Český rozhlas na marketingových a programových záležitostech souvisejících se startem obou programů. Stanice budou k dispozici celoplošně v pozemním vysílání prostřednictvím multiplexu ČRo DAB+ s pokrytím 95 procent populace a také na internetu. Ve fázi realizace je zvuková grafika stanice Radiožurnál Sport, tedy jingly apod., a také vizuální podoba kampaně, která bude start programu provázet.

Zahájení vysílání je podle René Zavorala svázáno s konáním letošního Mistrovství světa v hokeji, které se bude konat právě od 21. května do 6. července. „V tuto chvíli probíhá i nábor některých kolegů, kteří budou na této stanici působit, dopilováváme rozpočet a personální a technické záležitosti,“ konstatoval generální ředitel Českého rozhlasu a doplnil: „Celou tvář a podobu stanice jsem připraven s kolegy představit Radě ČRo na dubnovém zasedání a požádat o schválení jejího vzniku.“

Čtěte také

Stejným způsobem probíhá příprava okruhu pro nejstarší posluchače, kterou pracovně označuje Český rozhlas jako Rádio Senior. „Stanice se bude pochopitelně jmenovat jinak a chceme ji spustit k 1. říjnu letošního roku,“ upřesnil Zavoral. Český rozhlas je lídrem technologie DAB+. Kromě 95% pokrytí území signálem se stará o povědomí veřejnosti kampaněmi a provozuje weby Doba DABová a Digitální rádio.

Český rozhlas zároveň připravuje i novou strategii pro podcasty, tedy poslech audio pořadů on-line. „Podcasty jsou velmi trendovou záležitostí a pro nás velmi zajímavou. Můžeme díky nim podchytit i cílové skupiny, které úplně nejsou našimi posluchači a náš obsah je může zajímat. Z tohoto důvodu jsem se rozhodl pod programovým ředitelem Ondřejem Nováčkem a Úsekem programu vytvořit speciální skupinu pro audio obsah, která se bude věnovat právě on-demand službám, podcastové on-line strategii apod.,“ informoval radní René Zavoral.

Vedoucí této skupiny bude šéfredaktorka stanice Radio Wave Iva Jonášová. „Ze své stávající pozice je to člověk velmi znalý a má v dané oblasti velké zkušenosti,“ zdůvodnil Zavoral. Skupina začne fungovat 1. dubna a její první výsledky by měly být k dispozici v průběhu května. Český rozhlas se také zabývá další podobou a vylepšováním portálu mujRozhlas. „Řešíme jeho strukturu, aby byl přehlednější a komfortnější pro uživatele a propojení komerční činnosti, jakou nabízí například naše Radiotéka,“ upřesnil generální ředitel ČRo.

autor: lukpo
Spustit audio

Související