Dětské sny ožívají. Elon Musk, Jeff Bezos a další vesmírní baroni v tažení za osídlením galaxie

13. listopad 2021

Půl století po vítězném tažení programu Apollo k Měsíci úsilí Američanů o dobytí vesmíru ustrnulo. Veřejnost o vesmírný byznys téměř ztratila zájem. To se ale mění a mohou za to nastupující start-upy čerpající z dravosti a technologických vymožeností Sillicon Valley a zejména vizionářství svých zakladatelů: Elona Muska, Jeffa Bezose, Richarda Bransona a Paula Allena. Dosáhnou cílevědomí miliardáři svých záměrů, Měsíce, Marsu a možná i vzdálenějších cílů?

Christian Davenport: Vesmírní baroni. Elon Musk, Jeff Bezos a tažení za osídlením vesmíru
Účinkuje: Borek Kapitančik
Připravil: Viktor Bezdíček
Dramaturgie: Alena Blažejovská
Překlad: Daniela Reischlová
Režie: Radim Nejedlý
Premiéra: 3. 11. 2021
Vydalo nakladatelství Práh v roce 2020.

Původní předimenzovaný státní program se mění v podnikání, nastupují společnosti SpaceX, Blue Origin a Virgin Galactic, konkurence zlevňuje prostředky, zefektivňuje postupy a dětské sny se znovu probouzejí.

Radioknihu Christiana Davenporta Vesmírní baroni. Elon Musk, Jeff Bezos a tažení za osídlením vesmíru můžete poslouchat od 3. listopadu 2021 celé čtyři týdny.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.