Dětské skupiny má financovat stát. Chceme zvýšit jejich kvalitu, říká ministryně

Péče o děti do tří let by mohla být v Česku dostupnější. MPSV chce od roku 2021 dětské skupiny, které navštěvuje zhruba dvanáct tisíc dětí, platit ze státního rozpočtu a ne z evropských peněz. Chystaná novela je také navrhuje přejmenovat na jesle.

Čtěte také

Novelou zákona o dětských skupinách chce ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová z ČSSD zpřístupnit tato zařízení více dětem: „Chceme, aby standard byl do tří let jesle a od tří let mateřská škola nebo školka. Fungujícím dětský skupinám, kterých je tisíc po celé republice, chceme dát stabilní financování, přejmenovat je a zvýšit jejich kvalitu a její vymahatelnost.“

Dotace jen za kvalitu

Jesle jako zvláštní zdravotnické zařízení skončily na konci roku 2013. Jejich další fungování přešlo na obce nebo kraje. Zhruba ve stejné době vzrostla poptávka po zařízeních, kam je možné umístit malé děti do tří let. V roce 2014 proto vznikl zákon o dětských skupinách, které na rozdíl od jeslí nejsou svázány striktními směrnicemi.

Dětské skupiny přejmenované na jesle by financoval stát. Pokud by zařízení nebylo kvalitní, přišlo by o dotace. Příspěvek rodičů by byl zastropován. Další peníze by dával zřizovatel, obec nebo firma.

Od počátku 90. let počet jeslí výrazněji klesal. Koncem roku 2005 bylo v celé republice pouze 54 jeslí a dalších dětských zařízení s 1671 místy. Mezi lety 1990 až 2005 došlo k poklesu počtu těchto zařízení o více než 95 procent. Zdroj: Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR

Opozice má výhrady

Například poslankyně Markéta Pekarová Adamová z TOP 09 říká, že změna názvu může provozovatelům přinést náklady navíc: „Pojmenování ve chvíli, kdy už pět let funguje označení Dětská skupina, na jesle, které kdysi bývaly a lidé si s nimi spojují spíš zdravotnické zařízení, je zcela nepotřebná drobnost.“

Asociace provozovatelů dětských skupin upozorňuje, že bude zásadní, jak vysoký příspěvek dá stát, a jakou částku budou hradit rodiče. Novelu teď bude posuzovat legislativní rada vlády.

autoři: Lenka Jansová ,
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.