Děti se hlásí do zájmových kroužků. Ve Vrchlabí je překvapivě poptávka po technických oborech

20. září 2019 10:29

Dům dětí a mládeže ve Vrchlabí má už teď obsazené téměř všechny technické kroužky. Zájem rodičů a dětí překvapil samotné lektory. Poptávka je tradičně i po sportovních oborech. Dům dětí a mládeže ale stále shání vedoucí některých kroužků, těch je nedostatek.

„Mluvili jsme o tom již o prázdninách a skutečně se nám to podařilo. Byli jsme asi třetí a hned jak to bylo možné, tak jsme ji přihlásili," říká Ludmila Horáčková, který hned, jak to bylo možné, přihlásila vnučku na zájmový kroužek, aby měla jistotu, že se tam dostane.
"Je to pro děti změna, tak se určitě těší."

Dům dětí a mládeže ve Vrchlabí spustil systém přihlašování do kroužků první školní den. Zájem je tradičně o taneční obory a sportovní aktivity.

Ale podle Zdeňky Bienové, vedoucí oddělení techniky, překvapila velká poptávka po technických oborech:
„Kutílek, tam jsou děti od první třídy do páté, tak hlásí obsazeno. Merkuráček, tam je také převis a je plno. A Populární mechanika má také víc zájemců, než můžeme uspokojit."

pilka, kladivo, šroubovák, metr, kleště

Děti se při těchto činnostech seznamují s nářadím a učí se, jak s ním pracovat.

„Jak lepit a klížit věci. A poznají všechny různé pomůcky, které ke kutilství patří," vysvětluje Zdeňka Bienová.

Dříve byl zájem o technické obory minimální

„Horko těžko jsme sháněli děti. A byly i roky, kdy jsme Kutílka vůbec neotevřeli," doplňuje Zdeňka Bienová.

Čtěte také

Rodiče a děti mají možnost si vybrat zhruba 85 kroužků. Podle vedoucí Domu dětí a mládeže Ivony Čivrné je ale třeba vybírat s rozumem.
„Někteří rodiče mají v dobrém představu, že by dětem chtěli nabídnout co největší vytížení, ale dítě potřebuje mít i svůj osobní prostor. Takže je potom korigujeme, máme v podstatě i takovou trošku poradenskou službu. Hledáme kroužek, který by byl pro děti nejvhodnější."

Problém je ovšem s lektory. Těch je v některých odděleních nedostatek.

„Sháníme i teď. Mladí nám odcházejí na vysoké školy. Ale pokud to jen trošku jde, tak se nám vrací alespoň ve dnech, kdy nemají svůj vytížený rozvrh," dodává Zdeňka Bienová.

Děti poprvé do zájmových kroužků nastoupí první říjnový týden.

Spustit audio

Související