Děti s HIV ohrožuje ateroskleróza

5. prosinec 2012
Monitor

HIV pozitivní děti mají 2,5x vyšší riziko, že se u nich rozvine ateroskleróza. Vědci o tom informovali na setkání Evropské asociace kardiologů Euroecho 2012.

Délku života HIV pozitivních pacientů významně prodlužuje antiretrovirová léčba. Infekci však nedokáže vyléčit, takže virus stále přetrvává v těle a udržuje imunitní systém v aktivním stavu. Výsledkem je chronický zánět. Na druhou stranu některá antiretrovirotika zvyšují hladinu „špatného“ neboli LDL cholesterolu a naopak snižují hladinu „hodného“ HDL cholesterolu. Zánět a nepříznivý poměr hodného a zlého cholesterolu je velmi špatná kombinace, protože oba přispívají k rozvoji aterosklerózy.

Pacienti s HIV, u nichž se dosud nerozvinul syndrom AIDS, proto mohou předčasně umírat v důsledku srdečně-cévních onemocnění. Prevence aterosklerózy je důležitá zejména u dětí, které se jako HIV pozitivní už narodily a které celý život „střádají“ vedlejší účinky terapie. Španělští vědci hledali časné známky aterosklerózy u 150 HIV pozitivních dětí a teenagerů. Po vyloučení dalších faktorů včetně ve Španělsku rozšířeného kouření došli k závěru, že infekce virem HIV je nezávislým rizikovým faktorem rozvoje aterosklerózy.

Tepny nakažených dětí a teenagerů jsou rigidnější a méně elastické, což znamená, že proces rozvoje aterosklerózy již začal a děti budou časem ohrožovat srdečně-cévní choroby. Autoři studie proto navrhují, aby součástí léčby HIV pozitivních dětí bylo i podávání léků, které snižují hladinu cholesterolu, a důraz na zdravý životní styl.

Zdroj: European Society of Cardiology

autor: redakce ČRo Leonardo
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.