Děti natáčely Příběhy našich sousedů. Vzpomínky pamětníků je zasáhly

9. červen 2015

Možná dnes litujete, že jste se svých prarodičů nebo staršího souseda nezeptali na to, jak se žilo v době, kterou jste sami nezažili.

Aby vzpomínky pamětníků zůstaly zaznamenané, navštěvují je žáci základních škol, kteří s nimi točí rozhovory pro projekt Příběhy našich sousedů.

Zapojily se děti nejen z Prahy, ale také z Mladé Boleslavi nebo ze Semil.

Učitelé a děti se dopředu domlouvají přes koordinátory a žáci pak s mikrofonem navštíví pamětníka.

„S tím hrubým zvukem pak žáci přijdou do rozhlasu a mají k tomu hotový i scénář, jak ho my rozhlasáci známe. To sestříháme, namluvíme, dáme tam třeba nějaký hudební podkres a hotovou osmiminutovou reportáž v projektu předávají dál,“ popisuje rozhlasová spolupracovnice projektu Barbora Kreuzerová.

Pro děti je prý těžší natáčet vzpomínky se svými příbuznými než s cizími lidmi.

Samotné vyprávění pamětníků je pro žáky jakousi formou výuky.


V Národním zemědělském muzeu byly v pondělí 8. června vyhlášeny nejlepší příspěvky žáků z Prahy 7. Vyhrál příspěvek Útěk před smrtí – příběhy Evy Benešové, která se kvůli svému židovskému původu musela celou 2. světovou válku schovávat před nástupem do transportu. Zpracovaly žákyně ZŠ Františky Plamínkové. Další vítězové budou vyhlášeni ve všech zúčastněných městech do konce června.

„Oni občas v závěrečných prezentacích říkají, že kdyby si to přečetli někde v učebnici, že by je to zdaleka tak nevzalo., že se s nikým takto nesetkali, a to se týká třeba příběhů z 2. světové války,“ uzavírá Kreuzerová.

Všechny příběhy pamětníků, jak je děti v rozhlase zpracovaly (včetně vítězných), si můžete poslechnout na stránce projektu Příběhy našich sousedů..


Projekt Příběhy našich sousedů organizuje obecně prospěšná společnost Post Bellum spolu s Českým rozhlasem a Pamětí národa.

autoři: mvo , bum
Spustit audio