Děti na letních táborech letos čeká povinné testování

15. červen 2021 19:20, aktualizováno

Děti a rodiče mají o příměstské i pobytové tábory velký zájem. Oblíbené jsou tématické tábory zaměřené například na práci s hlínou, judo nebo jiné aktivity. A někteří organizátoři už hlásí naplněnou kapacitu.

Už několik let v červenci se z městské knihovny Boženy Němcové v Domažlicích ozývá dětský smích, povídání a pokyny vedoucích příměstského tábora. Letos se tam bude konat už po čtvrté.

„Letošní téma je dobrodružství s knihou. Máme zcela naplněnou kapacitu, což je 22 dětí. Zájem o tábor nás moc těší. Zázemí budeme mít v nových prostorách naší knihovny. Pro sportovní vyžití budeme využívat krásný taneční sál, který je tady v přízemí kulturního centra Pivovar. Takže ani případná nepřízeň počasí nás nepřekvapí. Cílem je ale samozřejmě zábava a pohyb na čerstvém vzduchu. Program bude zpestřen tvořivými dílnami a soutěžemi,“ uvedla knihovnice z dětského oddělení Jitka Jankovcová.

Zaplněných 15 táborů má i Dům dětí a mládeže v Blovicích. „Letošní tábory byly poměrně rychle obsazeny. Rodiče je zamluvili i s tím vědomím, že podmínky budou stejné jako v loňském roce. Zájem určitě je a převyšuje to, co bylo v minulých letech,“ popsala ředitelka Božena Šroubková.

Testy, testy a zase testy

Děti na letních táborech taky letos čeká povinné testování. Podle posledních informací ministerstva zdravotnictví platí, že pokud bude dítě před akcí otestováno metodou PCR, nebude se muset po 7 dnech přetestovat. U antigenních testů ale pravidelné testování zůstane zachované. Rodiče si budou moct vybrat. „Moc věcí to neřeší, ale spíše komplikuje. Některá odběrová místa na PCR testy už jsou zaplněná a rodiče si musí často rezervovat termíny odběrů i mimo své bydliště, aby vůbec stihly svoje děti otestovat,“ dodala ředitelka DDM Blovice.

Platnost testů zřejmě taky ovlivní táborový program. „Zatím stále platí doporučení, abychom se drželi v táboře s tím, že pokud budeme chtít někam vyrazit, tak to bude záviset i na tom, jestli třeba na nějakém zámku, po nás budou chtít test," uzavřela Božena Šroubková.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio