Děti mají o sport stále zájem. Jen florbalu se jich ve Sportovní lize ZŠ zúčastnilo přes 30 tisíc

19. březen 2016

Druhý ročník Sportovní ligy základních škol o Pohár ministryně školství má své první vítěze. V Mladé Boleslavi se konalo celostátní finále florbalu a celý turnaj jasně ukázal, že žáci osmých a devátých tříd mají o sport obrovský zájem.

„Myslím si, že osmáci a deváťáci rádi sportují. Jsem ředitelem sportovní školy, a když umíte tuhle věkovou kategorii podchytit zajímavým sportem, tak ráda sportuje a počítač si nechá na večer,“ podotkl Tomáš Suchý, hlavní organizátor finálového turnaje florbalu.

Jeho slova přesně dokreslují myšlenku vzniku Sportovní ligy základních škol. Vždyť jen florbalu se zúčastnilo 2546 družstev, což čítá úctyhodných 30 552 hráčů.

Sítem turnajů se do toho finálového prodralo šest dívčích a šest chlapeckých týmů. Florbal v podání čtrnáctiletých sportovců byl ofenzivní, bojovný a nesvázaný taktikou. S tím souhlasí i patron florbalu při Sportovní lize základních škol, kapitán české reprezentace Jan Jelínek.

„Člověk když hraje na úrovni extraligy či reprezentace, je to hodně o taktice. Přemýšlí nad každou věcí, v jistém smyslu se jedná o propracovaný svět. Tohle je takový návrat ke kořenům, k čistému sportu a k radosti si zahrát,“ porovnal Jelínek.

Radost byla na všech zúčastněných patrná na první pohled. Ani proto nepřekvapilo, že si třeba po vypjaté finálové bitvě soupeřky nejen podaly ruce, ale hned plánovaly i společnou budoucnost.

„Myslím, že obě na sobě budeme ještě hodně makat a třeba si spolu zahrajeme i v repre. Doufám teda,“ říkala po finále nejlepší střelkyně turnaje Markéta Svačinová z vítězné Základní školy Eden z Prahy 10.

Sportovní liga ZŠ

S ní si budoucnost v jednom týmu představovala i nakonec stříbrná nejlepší hráčka turnaje Pavlína Bačová ze Základní školy z Moravských Budějovic: „Já si myslím, že na sobě budu určitě makat a taky doufám, že se spolu ještě někdy potkáme. A doufám, že ve společném týmu.“

Společně pak mohly sledovat finále chlapců, ve kterém obhájili prvenství žáci z 33. plzeňské základní školy.

„Je to neskutečný. Hlavně když jsme porazili suprový kluky, hokejisty. Mám velké dojmy. Určitě bych si to rád zahrál znova. Snad na střední škole bude něco podobného,“ doufal rozesmátý deváťák Kryštof Lehečka.

autoři: pka , Radek Šamša
Spustit audio