Déšť, ledovce a varování před ledními medvědy. Reportérka je s českými vědci v Arktidě

4. červenec 2016

Tři tisíce kilometrů od nás, v oblasti Severního pólu, je teď reportérka Českého rozhlasu. Romana Lehmannová se vydala do Arktidy za expedicí českých vědců, aby nám přinášela zajímavé reportáže a rozhovory. Před pár hodinami přiletěla na souostroví Špicberky.

Jak říká, dnes už není tak těžké se na Špicberky dostat, protože tam míří mnoho vědců i turistů – stačí dojet vlakem do Vídně a letět se dvěma přestupy. „Tady v asi dvoutisícovém městečku Longyearbyen, ve kterém se nacházím, je letiště. Jsem kousek od moře, takže je tu cítit rybina, a kousek odtud je i přístav,“ říká Lehmannová.


Reportáže Romany Lehmannové z Arktidy bude Český rozhlas Plus vysílat od 11. července.

Romanu Lehmannovou místo krásného výhledu na ledovce překvapila obrovská průtrž mračen, která ledovce zahalila do mlhy. Prý prší tak moc, že to ani vědci nepamatují. Po přistání na místním malém letišti se vystupuje přímo na ranvej a prochází kolem vycpaného ledního medvěda. Na toto zvíře upozorňují i výstražné cedule.

Přiletěla za českými vědci z Jihočeské univerzity, kteří mají na Špicberkách výzkumnou stanici. „Zaměřují se na výzkum arktické přírody a vlivu člověka na ni a na klimatické změny, protože za posledních 70 let se Arktida oteplila o přibližně 2 stupně a dál se otepluje. Takže předpokládají, že právě toto bude místo, které budou lidé v následujících letech čím dál více obydlovat,“ říká Lehmannová.

Asi dvoutisícové městečko Longyearbyen v centrální části Špicberků. Půl roku je tu nestále světlo, půl roku tma. Také proto velká část obyvatel odjíždí na zimu na pevninskou část Norska

A co na Arktidě čeští vědci zkoumají? „Jak se příroda chová, jaké jsou tu nemoci, které bychom mohli třeba chytit z přírody nebo od místních hlodavců, kteří mají nové nemoci, na které nejsme zvyklí. Takže i to nás čeká v následujících dnech. Budeme spolu s vědci lovit ryby a hlodavce, pitvat je a zjišťovat, jaké mají parazity.“

autoři: Daniela Vrbová , Romana Lehmannová , jpr
Spustit audio