Desítky šumperských zahrádkářů přijdou příští rok o své záhony, budou muset ustoupit bytové výstavbě

8. březen 2019

Smutné loučení čeká příští rok nájemníky zahrádkářské kolonie U Sanatoria na okraji Šumperku. Radnice, které pozemky patří, jim totiž neprodloužila nájemní smlouvy. Jejich platnost vyprší v říjnu v roce 2020. Důvodem je plánovaná výstavba nových bytů a domů.

„Bude to těžké se s tím rozloučit, bude nám smutno všem,“ předseda osady U Sanatoria Petr Hönigschmied tráví tady na své zahrádce s výhledem do širokého okolí téměř všechen svůj volný čas. Letošní zahrádkářskou sezónu už zahájil.

„Už to všechno připravuji. Mám okopané rybízy, angrešty, jahody. Tady budu dávat cibuli, tady tři řádky brambor,“ dodává předseda. Procházíme kolem dalších úhledných zahrádek. Celkem jich je v této kolonii přes 90. Téměř u všech je většinou i mobilní domek s posezením. To všechno bude muset pryč.

„Všichni jsme doufali, že ještě dva, tři roky. Já nevěřím, že do toho začnou kopat hned, ale nic s tím nenaděláme, smlouva je smlouva,“ říká Hönigschmied.

Zahrádkářská kolonie U sanatoria v Šumperku

Město s výstavbou bytů a rodinných domů v lokalitě U Sanatoria počítá dlouhodobě. I proto se zahrádkáři uzavíralo nájemní smlouvu vždy na dobu určitou. „Ta lokalita je pro výstavbu nejkrásnější. Už od doby, kdy se začalo jednat se Státním pozemkovým úřadem, se jednalo o výstavbě rodinných domů v této lokalitě,“ připomíná vedoucí šumperského majetkoprávního odboru Hana Répalová.

Jak doplňuje tajemník městského úřadu Petr Holub, o konkrétním projektu výstavby vedení Šumperka teprve rozhodne. „Příprava by měla být v letech 2019 a 2020. V roce 2021 by se mohly začít připravovat sítě a 2022 dokončit. Pak by mohlo dojít k výstavbě,“ přibližuje Holub.

Pozemky pro rodinné domy bude město nabízet jednotlivým zájemcům. Pro stavbu bytovek by hledalo developera.

Spustit audio