Desítky dětí v bojových zónách na Ukrajině dostanou dárky z Česka

10. prosinec 2018 07:10

I když v Česku už Mikuláš naděloval, děti na Ukrajině na něj teprve čekají. Slaví tam totiž svátek až těsně před Vánocemi. Desítkám dětí v bojových zónách letos přinese dárky z Česka. Příští týden je tam poveze Diecézní charita ostravsko-opavská.

Paní Alžběta z Ostravy je jednou z těch, kteří se zapojili do charitního projektu Mikulášská nadílka pro děti v bojových zónách. Přivezla tři balíčky. „Jsou pro dva kluky ve věku čtyř let a jeden pro jedenáctiměsíčního,“ říká paní Alžběta, které s balíčky pomohli její dva malí synové.

Paní Alžběta o dětech, kterým balíčky připravila, ví docela dost. „Jeden je z bojové zóny, ta rodina měla na sbalení věcí jen pár minut a musela se odstěhovat. Druhý kluk je z rodiny, kde to nefungovalo, neměl ani zimní boty. Doma jsem našla jedny v jeho čísle, tak jsme je taky zabalili,“ dodává.

Projekt má na starosti vedoucí střediska humanitární pomoci a rozvojové spolupráce Veronika Mechová. „Balíčky pojedou do různých míst, která leží v blízkosti bojů. Balíčků povezeme tolik, kolik se jich nasbírá. Protože není dopředu jasné, jestli každé dítě dostane balíček z České republiky, nebo jestli ten balíček budeme formovat až na Ukrajině,“ popisuje Mechová.

Podle ní v oblastech chybí základní potraviny, služby, elektřina, lékařská pomoc. „Střelba nebo nějaké boje jsou ještě na denním pořádku a život se odehrává často po sklepech, které jsou nejbezpečnějšími místy v domě,“ dodává.

Do mikulášské nadílky se lidé mohou zapojit do 14. prosince, kdy Charita na Ukrajinu dárky poveze.

autor: mot
Spustit audio

Související