Deset milionů za přečtení stovky lidí v deseti dnech

23. září 2010

Nadace "X Prize" vyhlásila další cenu. Tentokrát vyplatí deset milionů dolarů tomu, kdo zvládne přečtení kompletní dědičné informace stovky lidí během deseti dní. Motivem této akce není zápis do Guinessovy knihy rekordů, ale povzbuzení rozvoje metod čtení DNA takovým způsobem, aby se mohly prosadit do našeho všedního života.

Nadace "X Prize" vstoupila do obecného povědomí přede dvěma roky, když udělila svou první cenu za uskutečnění letu do kosmu soukromou raketou. Tento počin inspiroval amerického genetika Craiga Ventera k tomu, aby vstoupil do nadace a zaměřil její pozornost na genetiku. Sám věnoval půl milionu dolarů na cenu pro toho, kdo jako první přečte kompletní dědičnou informace konkrétního člověka za cenu nižší než 1.000 amerických dolarů. Cílem je povzbudit vývoj takových postupů, které by čtení lidské DNA dramaticky zlevnily a přiblížily uplatnění v praxi.

Pro praktické využití obrovského množství informací ukrytých v DNA jednotlivce je kromě nízké ceny nutná i rychlost. Laboratoře by měly zvládat čtení mnoha genomů najednou. Proto byla vypsána další "X cena" ve výši deseti milionů dolarů. Získá ji soukromá společnost, jež průkazně zvládne přečtení kompletní dědičné informace stovky lidí během deseti dní. Nadace "X Prize" předpokládá, že přihlášeným společnostem nabídne dvakrát do roka sto vzorků, jež už budou aspoň zčásti "přečtené", aby bylo možno splnění úkolu zkontrolovat. Kdo odevzdá správné výsledky do deseti dnů, dostane milion dolarů na přečetní další stovky geonomů vybraných lidí. Mezi dárci vzorků DNA jsou společenské celebrity, např. britský fyzik Stephen Hawking nebo americký televizní moderátor Larry King, ale i řadoví lidé a pacienti postižení nejrůznějšími chorobami. Teprve zdárné zvládnutí úkolu zajistí vítězi prémii deseti milionů a prestižní ocenění "X Prize".

První tři přihlášky už má nadace na stole. Podaly je americké společnosti 454 Life Sciences, VisiGen a Foundation for Applied Molecular Evolution. Mnozí favorité odmítli. Ne snad proto, že by se báli přímého měření sil s konkurencí. Vidí však své momentální priority někde jinde. Například firma Solexa spatřuje hlavní problém ve spolehlivosti a přesnosti, s jakou dnes dokážeme dědičnou informaci číst. Rychlost není podle zástupců Solexy "na pořadu dne".

Experti se shodují v odhadech, že v nejbližších pěti letech cenu nikdo nezíská. Stávající technické možnosti na to nestačí. Bude se muset vylepšit nejen vlastní technika "čtení" DNA, ale i kompletace výsledků pomocí superpočítačů. Dědičná informace se čte po malých "porcích" a jejich sestavení do celkového "obrazu" představuje velké sousto i pro nejmodernější výpočetní techniku. Kompletací jediného lidského genomu stráví tisíc superpočítačů celý týden.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka