Der Standard: Řečtí archeologové se bouří proti betonování cest athénské Akropole

12. červenec 2021

Řečtí archeologové se bouří proti betonování turistických stezek athénské Akropole, informuje rakouský deník Der Standard. Předmětem sporu je nově vybetonovaný chodník, který měl zajistit bezpečnější turistické procházky mezi starověkými chrámy.

Vláda svůj záměr hájí tím, že zvlášť pro seniory nebo lidi na vozíku byl pohyb po drolící se pěšině riskantní. Kritikům betonování ale vadí, že nová betonová vrstva v antickém areálu příliš bije do očí, informuje rakouský list.

00831977.jpeg

Čtyři metry široký betonový pruh přitom navíc méně pohyblivým turistům mnoho nepomůže, protože se cesta prudce svažuje. Hlavní architekt dnes už 2,5 tisíce let starého areálu proto navrhuje stavbu nového schodiště.

Plán ale naráží na další archeology, podle kterých jde betonování „na ruku“ majitelům výletních lodí. Právě jejich klienti totiž patří mezi časté návštěvníky Akropole, kteří jsou často senioři. Pokud se bude přístup dál usnadňovat, bude to vítězství turistického byznysu, varuje rakouský list.

Jak naočkovat jih světa?

Jak zajistit očkovací látky na covid-19 pro země na jižní polokouli? To je otázka, kterou kromě politiků řeší taky farmaceutické společnosti. A jejich různé strategie popisuje francouzský list Le Monde.

Čtěte také

Pro dosažení 70procentní proočkovanosti je v hospodářsky slabých zemích potřeba vyrobit přes devět miliard dávek vakcín. To je číslo daleko nad možnostmi nejčastějších západních výrobců očkovacích dávek Pfizer či Moderny, uvádí Le Monde.

V ekonomicky méně rozvinutých zemích jsou v kurzu i čínské vakcíny od firem Sinovac a Sinopharm, stejně jako ruský Sputnik V. Svou šanci podle listu cítí i výrobci očkovacích látek AstraZeneca či Johnson & Johnson, které se v Evropě využívají méně.

Boj o úspěch v zemích globálního jihu při vakcinaci se podle francouzského listu neřídí pouze ziskem. Producenti vakcín Pfizer a Moderna totiž nasazují v chudších zemích nižší ceny než v Evropě nebo severní Americe, uzavírá Le Monde.

Olympiáda už od 23. července

Logistické přípravy na letní olympijské hry v Tokiu dávají organizačním štábům opravdu zabrat. Americký deník The Washington Post situaci popisuje z pohledu amerických reprezentantů.

Čtěte také

Sportovci a jejich týmy mohou do olympijské vesnice dorazit nejdřív pět dní před vlastním soutěžním kláním. Japonská vláda totiž chce co nejvíc omezit možné kontakty. Sportoviště napříč ostrovy už jsou ale několik měsíců beznadějně obsazená. Olympijské výbory proto dlouho řešily, kde pořádat poslední tréninky.

Dostat se do země s předstihem se povedlo třeba americkým fotbalistkám nebo boxerům, další týmy se snaží trénovat v podobném časovém a klimatickém pásmu. Zvlášť pro sportovce, kteří mají své sporty pod širým nebem, je totiž důležitá aklimatizace.

Olympijské hry začínají 23. července a japonská vláda už na celou dobu konání vyhlásila nouzový stav. Důvodem jsou rostoucí počty nakažených covidem 19, připomíná The Washington Post.

Celý přehled zahraničního tisku najdete v audiu.

autoři: Ondřej Elbel , lup
Spustit audio

Související