Dění v Kyjevě očima našeho zpravodaje: Tohle nejsou petardy ani ohňostroje, to je palba natvrdo

19. únor 2014

V centru Kyjeva se rozpoutaly zatím nejnásilnější střety mezi demonstranty a policií. Boje si vyžádaly 25 mrtvých a bezmála 250 zraněných.

„Slzný plyn, granáty, vodní děla, hořící barikády. Tohle už nejsou petardy ani ohňostroje, to už je palba natvrdo,“ uvedl přímo z Náměstí nezávislosti zvláštní zpravodaj Českého rozhlasu Martin Dorazín.

Jeho kolega ze zahraniční redakce Martin Ježek situaci upřesnil: „Policie obstoupila davy demonstrantů, ti se brání házením zápalných láhví do policejních kordonů. Kromě barikád hoří i blízký dům odborů, kde demonstranti měli centrálu. Máme zprávy, že policie už střílí ostrými náboji. Teď už obě strany nechají mluvit jen násilí.“

Noční jednání s Viktorem Janukovyčem nepřinesla žádné výsledky. Prezident trvá na vyklizení celého náměstí, ale opoziční vůdce Vitalij Kličko protestuje: „Odsud se nehneme, je to náš poslední ostrov svobody a demokracie."

Komentátor Dvořák: Janukovyč už 10 let není schopen racionálně řídit Ukrajinu

„Ptejme se, komu tato situace hraje do ruky a také na kolik mají vůdci opozice situaci v rukou. Konkrétně: Kdo včera ráno tuto eskalaci násilí nastartoval,“ uvažuje komentátor ČRo Plus Libor Dvořák.

Ukrajinský prezident Janukovič odvolil v Kyjevě

Janukovyč neví kudy kam, míní Dvořák. „Údajně má k dispozici tým ruských poradců, ale nevím, jestli mu radí k takovéto hrůzovládě. Prezident Janukovyč už 10 let prezentuje svou neschopnost racionálně Ukrajinu řídit,“ shrnuje Libor Dvořák.

autoři: kko , oci
Spustit audio