Den s vědcem: Díky digitalizaci dokumentů nemusí historik Jan Kalous trávit hodiny v badatelně

Jeho dědeček byl politickým vězněm, také proto se věnuje právě dějinám poválečného Československa a vykonstruovaným procesům. Jaký je běžný den historika Jana Kalouse z Ústavu pro studium totalitních režimů?

Čas od času využívám cyklostezku – spíš ale chodím,“ komentuje svou ranní cestu do práce historik. V kanceláří nejdřív ze všeho otevírá e-mailovou schránku, kde na něj většinou čeká přibližně deset nepřečtených zpráv.

Přínos záznamu procesu se Slánským? Můžeme slyšet hlasy a vycítit atmosféru, říká historik

Rudolf Slánský před senátem státního soudu v Praze. Ve dnech 20. až 27. listopadu 1952 se konal proces s vedením protistátního spikleneckého centra v čele s Rudolfem Slánským

Přes 60 hodin zvukového záznamu z vykonstruovaného soudního procesu s Rudolfem Slánským a jeho 13 spoluobviněnými je volně k poslechu na webu Českého rozhlasu.  Unikátnímu nálezu zvukových a filmových záznamů je věnován i speciál Radiožurnálu a Českého rozhlasu Plus.

„Teď tady mám zrovna mail od pána – amatérského badatele, který píše, že by potřeboval informace k Teodoru Balážovi, což byl jeden z velitelů Státní bezpečnosti na Slovensku po roce 1945,“ říká Kalous.

A protože prý o Balážovi nedávno mluvil na nějaké konferenci, není problém na dotaz hned odpovědět.

Aktuálně se Jan Kalous připravuje na konferenci v Bratislavě, a proto si musí projít své texty o Rudolfu Slánském. Ty je totiž vzhledem k nedávnému objevu nových materiálů potřeba aktualizovat.

Digitalizace usnadňuje práci

Ačkoli historici stále ještě musí využívat i klasické badatelny archivů, díky možnosti digitalizace materiálů už v nich netráví tolik času. „Co potřebujeme si přefotíme, a pak si to v klidu studujeme doma.“

V branickém Archivu bezpečnostních složek je zhruba 7 místností plných nejrůznějších dokumentů. Další dva archivy jsou ještě v centru Prahy a v Brně.

Občas se prý ještě stává, že velmi cenné dokumenty zachrání historik takříkajíc z koše. „Sám jsem kdysi takhle získal materiály, které se týkají Plačka. Dostal jsem je ve velkých igelitkách plných papíru. Doma jsem je potom přebíral, řadil, co k sobě patří… A jsou to naprosto unikátní materiály, které nikde jinde neexistují ani v kopii,“ vypráví Kalous.

Z kanceláře na redakční radu

Možnost se po práci projít je podle Jana Kalouse dobrou příležitostí urovnat si myšlenky a zpracovat to, co nastudoval v průběhu dne. Někdy ale z kanceláře zamíří třeba ještě na redakční radu odborného časopisu Securitas Imperii, kde se sejdou další historikové z celé republiky i ze sousedního Slovenska.

„Tento formát časopisu umožňuje jít i cestou poznámek – tedy odkazovat v recenzi na jiné zdroje informací, než se objevují v původním textu,“ popisuje recenzní formu periodika historik a dodává, že psát kriticky ale není vůbec snadné.

autoři: Eva Kézrová , marz
Spustit audio

Související