Den s klimatem na Plusu

12. květen 2021

Jak je na tom česká společnost v názorech na klimatickou změnu? Shodne se, že je potřeba brzy jednat, nebo ji to netrápí? Český rozhlas Plus připravil v rámci projektu Rozděleni klimatem? celodenní vysílání plné zajímavých hostů, rozhovorů a diskuzí.

Čtěte také

Posluchači se mohou těšit na osm hodin vysílání o klimatické změně, uhlíkové stopě, suchu, ekonomice a urbanismu. Podrobně rozebereme také výsledky průzkumu Rozděleni klimatem? Překvapivé bylo totiž zjištění, že klimatická změna lidi spíše spojuje, než rozděluje.

Jak uvádí Petr Šabata: „Až 93 procent dospělých obyvatel Česka si myslí, že klimatická změna existuje a že se na ní podílí člověk. 82 procent je pak přesvědčeno, že je potřeba začít s tím něco dělat, nejlépe hned.“

Dva živé videopřenosy

Vybrané speciály budeme vysílat i mimo rozhlasová studia. Z budovy Národního zemědělského muzea budou hosté diskutovali o uhlíkové stopě a osobní odpovědnosti nebo o zemědělství.

Další lokalitou, ze které vysíláme, je zámek ve Žďáru nad Sázavou, který je součástí panství hraběte Kinského. V místě nejvíc postiženým kůrovcovou kalamitou se budeme věnovat lesnictví a suchu, zelené ekonomice a klimatickému aktivismu.

Čtěte také

Videopřenosy z obou míst uvidíte na našem webu nebo na naší facebookové stránce

Ve vysílání ale uslyšíte například Vojtěcha Koteckého z Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy, ministra zemědělství Miroslava Tomana, ekonomku a rektorku Mendelovy univerzity Danuši Nerudovou, podnikatel a majitel firmy KINSKÝ Žďár Constantina Kinského, proděkanku České zemědělské univerzity Kateřinu Černý Pixovou nebo architekta a urbanistu Osamu Okamuru.

Poslouchejte Český rozhlas Plus – Když chcete vědět proč

autor: Zuzana Netolická

Související

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.