Den přistěhovalectví, výstava Nezapomeň své jméno – osvětimské děti a vzpomínka na novinářku Taťánu Hoffmanovou

20. listopad 2016

V izraelském parlamentu se poprvé v jeho dějinách připomínal Den přistěhovalectví. Židovská imigrace do Izraele představuje jeden ze základních pilířů sionismu. V loňském roce takto do země přijelo 36 000 osob, od ustavení státu v roce 1948 celkem 3,5 miliónu, tedy 42 % celkové populace. Sedmdesát pět procent současných izraelských občanů se nicméně narodilo již v Izraeli.

V Muzeu ghetta v Terezíně byla otevřena dokumentární výstava „Nezapomeň své jméno – osvětimské děti“. Tato výstava Mezinárodního osvětimského výboru ve spolupráci s Památníkem německého odboje bude přístupná každý den do 31. března příštího roku.

Ve věku 69 let náhle zemřela Taťána Hoffmanová, přední izraelská novinářka, narozená v Praze. Jako jedenadvacetiletá odjela do Izraele, kde se po sovětské okupaci Československa rozhodla zůstat. Český přízvuk a zapálený přednes se pak staly její profesionální značkou. Jako žurnalistka začínala v polovině 60. let v Československém rozhlase. V Izraeli se nejvíce proslavila jako reportérka kanálu Aruc štajim, který před více než dvaceti lety pomáhala založit.

Podle Světové zdravotnické organizace je polní nemocnice izraelské armády nejlepší na světě, když jako jediná byla zařazena do třetí, nejvyšší možné hodnotící kategorie. Izraelští vojenští zdravotníci zasahovali od konce 90. let po zemětřeseních v Turecku, na Haiti a v Nepálu stejně jako po ničivém tajfunu na Filipínách.

Bývalý československý konzul v Marseille David Vochoč byl v Praze posmrtně oceněn jako Spravedlivý mezi národy. Izrael tak poděkoval muži, který vydáním cestovních dokladů umožnil stovkám Židů i německým a rakouským antifašistům uprchnout z Francie před nacistickým terorem. Mnozí z těch, kterým David Vochoč pomohl, se pak přes Španělsko a Portugalsko dostali do zámoří.

autoři: Teresie Bečková , Leo Pavlát
Spustit audio