Délka pobytů v Krkonoších se zkracuje. Turisté přijíždějí na méně nocí než v předchozích sezonách

28. srpen 2021 10:29

Podle hoteliérů turisté přijíždí do Krkonoš na kratší pobyty. V létě byla průměrná délka dovolené čtyři noci. Ubytovatelé proto doufají, že v zimní sezoně budou turisté objednávat delší dovolené. 

„Před pandemií se nám poměrně prodlužovaly pobyty, což byl návrat do let před rokem 2000. A to je pro nás jako hoteliéry příjemné, protože je to menší tlak na ten servis typu úklid pokojů a podobně. Teprve uvidíme, jestli zima bude podobná jako to léto, to znamená, že se ty pobyty budou zkracovat,“ uvedl majitel tříhvězdičkového hotelu ve Špindlerově Mlýně Bronislav Šimek.

Podle něj je letos také úplně jiná skladba hostů, většinu z nich totiž oproti jiným sezonám tvoří Češi, cizinců je málo. „Nejvíce se nám termíny zaplňují deset, sedm dní před plánovaným termínů. Lidi se teď rozhodují na poslední chvíli,“ doplnil Šimek.

Majitelé větší a luxusnější hotelů ale mají za sebou prý poměrně úspěšné léto. Lidé prý poměrně dost utráceli a tržby byly dobré.

„Od začátku července do teď byla ta obsazenost byl kolem 80 až 85 %, a to je myslím stejně, jako jsme měli loni,“ popsal vedoucí jednoho z hotelů ve Špindlerově Mlýně Ondřej Leplt.

Po víkendu přijde útlum. Velká část turistů odjede a dalších rezervací mají krkonošské hotely zatím málo. Krkonošské hotely a penziony zatím mají na zimní sezónu dostatek volných míst.

„Něco tam máme kolem Vánoc a kolem Silvestra, to jsou samozřejmě nejvíc poptávané termíny. Začátek února, trošku, to je německý týden, ale jinak těch rezervací na zimu je zatím minimum,“ popsal vedoucí jednoho z hotelů ve Špindlerově Mlýně Ondřej Leplt. Důvodem menšího zájmu než v jiných letech je podle hoteliérů pokračující nejistota kolem pandemie a hygienická omezení.

Spustit audio

Související