Dejte staré židli nový život. Re-use centra lidi učí, jak vracet nábytek do oběhu

14. leden 2021
Podcast Budoucnost R

Chystáte se pořídit si novou sedačku? A co plánujete udělat s tou starou? A nechtěli byste místo nové třeba jen zrenovovat tu stávající? Starému nábytku můžete dát druhý život – například tím, že ho neodvezete na sběrný dvůr, ale do takzvaného re-use centra.

Jedním z takových re-use center je budějovický Kabinet CB. „Nábytek, který dostáváme od lidí z Budějovic a okolí, odvážíme do skladu. Na místě je i dílna, kterou využíváme pro opravu nábytku, zároveň ji i sdílíme s obyvateli Českých Budějovic a pořádáme tam kurzy pro veřejnost. Snažíme se lidi naučit základy renovace nebo čalounění,“ popisuje Dana Kalistová.

Podobný projekt funguje třeba i v Praze. Jmenuje se Z pokoje do pokoje a založila ho Zuzana Kuberová. „V Praze jsme trochu limitovaní prostory. Na 190 metrech čtverečních se snažíme dělat všechno: dílnu, kterou otevíráme veřejnosti a kde pořádáme kurzy, ale i showroom, což jsou dva pokoje. Jsme butikové reuse centrum, i proto jsme zavedli takzvané výprodejové dny,“ popisuje.  

Čtěte také

Cílem obou projektů je především to, aby se nábytek vracel zpět do oběhu. Například Zuzana Kuberová se tím inspirovala při svých studiích ve Skandinávii. „Ve Švédsku všichni přemýšlejí, komu by věci ještě mohly posloužit. A nezdráhají se dát je organizaci, která z toho zaplatí své zaměstnance. Je to dobro na třetí – jdu a nakoupím, pomohu organizaci, která zaměstná lidi, mám krásný nábytek s duší a zároveň mám možnost dát nábytku druhou šanci. Ten koloběh je smysluplný.“

Kvalitní nábytek nemusíte vyhazovat

Opravit starý nábytek prý není nic složitého. A výsledek může v mnoha ohledech překvapit – obzvlášť pokud doma máte kvalitní dřevěný nábytek.

Nejlepší nábytek je takový, který zůstane v oběhu.
Dana Kalistová

„Starou oprýskanou židli můžete znovu slepit a na dřevu to není vidět. U novodobého šroubovaného nábytku z dřevotřísky to možné není, má mnohem kratší dobu trvanlivosti,“ upozorňují na výhody starého kvalitního nábytku. Jak starý, ale zrenovovaný nábytek vypadá, si můžete prohlédnout třeba v následující fotogalerii.

Jaký je sociální rozměr re-use center? A kolik re-use center by se vlastně v Česku mohlo uživit? Poslechněte si celý podcast Budoucnost R. 

autoři: Vojtěch Koval , als
Spustit audio

Související