Definitivně vysvětlit krizi na Ukrajině chce nový ruský film „Pravda“

1. říjen 2014

Ruskou kinematografii zanedlouho obohatí nový film. Podrobnosti o něm přináší Svobodná Evropa. Ruští filmaři natáčí snímek s pracovním názvem „Pravda“. Cílem je ukázat skutečnou pravdu o ukrajinské krizi. Obsah díla je v naprostém souladu s tím, jak interpretuje události na Ukrajině Kreml.

Vykresluje ničemné ukrajinské vojáky bojující proti ušlechtilým rebelům. Rozpočet filmu není vysoký, ale „požehnal“ mu prokremelský mediální podnikatel Konstantin Rykov, když vyzval všechny vlastenecky smýšlející Rusy, aby na film s plánovaným rozpočtem 300.000 rublů, což je asi 7800 amerických dolarů, přispěli z vlastní kapsy.

Samotná myšlenka filmu, který se natáčí v ruském Kaliningradu, podle Svobodné Evropy vyvolala vlnu nevole u Ukrajinců. Ukrajinská média označila celý počin za pustou propagandu, která má jenom kamuflovat invazi Kremlu na Ukrajinu a glorifikovat separatisty na východě země.

Projektu se ovšem dostalo obrovské podpory ze strany ruských vojenských institucí, jakož i orgánů prosazujících zákon. Mezi těmito institucemi figuruje ruská Federální bezpečnostní služba, která je pokračovatelkou sovětské tajné policie KGB.

Čtěte také

Herci a celý filmový štáb pracují prý na projektu z čirého nadšení. Dílo má být hotovo do konce kalendářního roku. Podrobnosti o jeho obsahu zatím nejsou známy. Ví se jen, že jde o příběh ruského televizního týmu, uvězněného ve východoukrajinském Slavjansku.

Ten byl centrem proruských separatistů, dokud se nedostal opět pod kontrolu ukrajinské armády. Novinářům se tehdy nepovedlo uniknout, dostali se do mimořádně těžké, životu nebezpečné situace. Kolegové hlavní ženské postavy tak umírají při ostřelování města Ukrajinci.

Ukrajina, Kyjev. Majdan na počátku července

Ve filmu se pravděpodobně objeví i američtí žoldáci. Vychází to zřejmě z tvrzení ruského ministerstva zahraničí z dubna letošního roku. Podle něj soukromá americká bezpečnostní firma Greystone vyslala asi 150 lidí do boje na pomoc ukrajinským ultranacionalistům na jihovýchodě země.

Americký velvyslanec v Kyjevě toto tvrzení odmítl jako naprostý nesmysl. „Pravda“ není prvním počinem ruského filmového průmyslu, který obhajuje pozici Kremlu v ozbrojeném konfliktu. A tak je předem jasné, kdo bude kladnou, a kdo naopak zápornou postavou.

Zpracováno ze zahraničního tisku.

autor: Anna Budajová
Spustit audio