Děčín: Projektanti a investoři představili dvě varianty budoucí Folknářské spojky

22. březen 2019 15:00

Dvě varianty takzvané „Folknářské spojky“, která by měla odvést dopravu z děčínské městské části Kamenická, představili lidem projektanti a zástupci investora na veřejném projednávání.

„Plánovaná trasa by měla být zhruba 4,6 kilometru dlouhá, měla by navazovat na rozpracovaný budoucí projekt úpravy OK Benešovská,“ popisuje Jan Koutecký z děčínského krajského úřadu.

Na setkání přišli i lidé, kterých se bezprostředně stavba týká – mají třeba zahrady v záboru stavby, nebo chodí na výlety do míst, kterých se stavba dotkne.

Stavba Folknářské spojky vede přes chráněné krajinné oblasti České středohoří a Labské pískovce. Součástí obou variant je 6 mostů, 2 opěrné stěny a 4 křižovatky. V budoucnosti by na tento obchvat měla navazovat tzv. „Manušická spojka“, vedoucí na Benešov nad Ploučnicí a Českou Lípu.

„Stavba by mohla být realizovaná po roce 2025. Cena není projektovaná, jen odhadovaná – na 1,3 miliardy korun,“ upřesnil Jan Wohlmut z ŘSD.

Informace a veškeré podklady jsou k dispozici v Informačním systému EIA.

Obchvat teď posoudí ministerstvo životního prostředí. V takzvaném procesu EIA bude zjišťovat, jaký by měla stavba dopad na životní prostředí.

Spustit audio

Související