Dcera Věry Chytilové vzpomíná. „Teprve dnes vidím, co pro nás všechno máma dělala,“ říká malířka Tereza Kučerová

25. říjen 2021

Na škole nás učili vystačit si s papírem a tužkou, říká autorka animovaných filmů a malířka Tereza Kučerová, která je dcerou režisérky Věry Chytilové a kameramana Jaroslava Kučery. I to je podle ní možné vysvětlení, proč se jí zatím 3D animace citově nedotkla. V umělecké dráze jí rodiče byli oporou – od tatínka dostávala k narozeninám pravidelně knihy o výtvarném umění a maminka režisérka ji dokonce oslovila při přípravách filmu Šašek a královna coby kostýmní výtvarnici.

„Od mámy to byl vlastně dost velký risk a pro mě strašně velký úkol,“ vzpomíná Kučerová. Spolupráce to prý byla vždy plodná, přiznává ale, že režisérka měla svou představu a v nějakých ohledech se s ní nedalo moc diskutovat. „Dělali jsme tehdy, co jsme mohli.“

Čtěte také

Přestože měla Věra Chytilová práce nad hlavu, pořád se svými dvěma dětmi něco podnikala. „Teprve dnes vidím, co pro nás dělala. Potřebovala si třeba připravit scénář, ale my ji s bratrem umluvili, že se pojedeme koupat. Vlekla svůj psací stroj, vlezla si pod strom a psala,“ řekla už dříve Kučerová.

„Táta i máma nás nenápadně vychovávali příkladem. To souvisí i s tím, že když jsem začala nabírat rozum, tak začala normalizace. Máma už nemohla točit a táta pracoval jako kameraman, točil i filmy, ze kterých nebyl v té době moc šťastný,“ vzpomíná Kučerová na svého „lehce nepřítomného otce“.

Sám kdysi chtěl být malířem. „Ale asi si myslel, že tohle může uplatnit i ve filmu.“

Zrnko lidství

S uzavírajícím se rokem 2021 Kučerová spatřuje naději v lidech samotných. „Přes všechny ty nánosy je někde ukryto zrnko lidství,“ věří s tím, že i případná krize může v člověku posílit to dobré.

Čtěte také

Jako perlička na dně, jak říkal Bohumil Hrabal? „Bylo by fajn, kdyby se ta perlička  zvětšovala. Myslím, že někdy v krizi to člověk v sobě může objevit. Tak jenom doufám, že lidi zůstanou lidmi, uvědomí si svoji zodpovědnost. A že je to šance na změnu.

Připouští, že jako matka má o své děti strach v souvislosti s tím, co mohou přinést změny klimatu. „Když člověk není úplně imunní a trochu se o to zajímá, tak jako matka obavy mám.

Poslechněte si celý audiozáznam Hovorů Jany Klusákové.

autoři: Jana Klusáková , marz
Spustit audio