David Storch: Letos je rok hrabošů. Plošné trávení je ale nepřípustné

12. září 2019

V polovině prázdnin se rozhořel spor mezi zemědělci a ekology kvůli přemnoženým hrabošům. Úřady ale jejich plošné trávení nepovolily. Proč vlastně tolik vadí ekologům?

„Letos je opravdu hraboší rok a zemědělci s tím bojují. Speciálně na Moravě to mělo kalamitní polohu,“ shrnuje kauzu stručně profesor Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy David Storch.

Zemědělci proto žádali o povolení plošného trávení. Dostali ho jen na čas, pak se zvedla vlna protestů především mezi ekology. Na jejich straně stál i Storch. „Plošné rozhazování jedů v krajině považujeme za nepřípustné z mnoha hledisek.“

Jed může sníst i zajíc

Čtěte také

Plošné trávení totiž podle Storcha vede k otravám i jiných druhů. Ať už půjde o zajíce nebo srnky, které mohou sežrat samotný jed, nebo o predátory, kteří by pozřeli přímo hraboše. Oproti tomu zemědělci tvrdili, že použitý jed by neměl být nebezpečný.

„Problém byl v tom, že vycházeli ze studií, které se netýkaly plošné aplikace. Dosud se tento jed aplikoval pouze do nor.“ Podle ekologa se nakonec ukázalo, že tzv. sekundární otravy nakonec doopravdy mohou nastat.

Přemnožení je lokální pohromou

Hraboši byli přemnoženi prakticky všude, kam se dalo v České republice dojet. Jednou z příčin může být generační cyklus, pomohlo jim ale i velké teplo. „Opravdu došlo k lokální pohromě, to nechci zlehčovat.“

Dokáže si v takové situaci pomoci příroda sama, například zvýšeným počtem čápů? „Přemnožení bylo takového rozsahu, že ho ani predátoři nedokázali zlikvidovat. V podstatě se musí počkat do příštího roku, kdy se počet sníží.“

„Sám jsem byl ale překvapen, kolik bylo z lesa slyšet malých puštíků, což si dávám do souvislosti, s větším počtem myší,“ uzavírá Storch.

Další témata rozhovoru: Jaká je situace v národním parku na Šumavě? Jak jsou na tom české lesy? Co bude znamenat zákaz trofejních lovů?

autoři: Vladimír Kroc , David Storch , jra
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.