David Storch: Kanál Dunaj-Odra-Labe? Megalomanský projekt s velmi nejistým výsledkem

7. únor 2019

Letošní zima slibuje naději pro vyschlou krajinu. V boji se suchem by podle prezidenta Zemana mohl dlouhodobě pomoci i kanál Dunaj-Odra-Labe. Co by přinesl české přírodě?

Podle Miloše Zemana by propojení povodí největších řek protékajících na našem území mohlo přinést pokles silniční nákladní přepravy a posílení vnitrozemské vodní dopravy. Podle biologa a ekologa Davida Storcha existují tři hlavní důvody, proč by zamýšlený vodní koridor znamenal pro přírodu naopak velkou zátěž.

Lidstvo řekám ubližuje

Kanál Dunaj-Odra-Labe

Zaprvé propojení povodí by znamenalo rychlé šíření vodních organismů z jednoho místa na druhé, kde by způsobovaly škody, a to mnohem fatálnější, než působí ty suchozemské,“ uvádí v pořadu Jak to vidí David Storch. „Zadruhé jde o megalomanský projekt, který by se podařilo dostavit za takovou dobu, o které nevíme z hlediska hydrologického režimu vůbec nic. Vůbec totiž nevíme, jak to za třicet let s vodou v krajině bude. Je možné, že v těch řekách nebude ani dost vody na to, aby byly splavné.“

A třetí problém je v tom, že lidstvo dlouhodobě ubližuje řekám v krajině. Napřimování toků a to, že nenecháme řeku žít vlastním životem. Představují něco jako cévy v krajině a další projekty tohoto typu by byly vysloveně zhoubné,“ myslí si David Storch.

Jak hospodařit s vodou v krajině?

Zastánci koridoru někdy argumentují tím, že by kanál pomohl lépe hospodařit s vodou v krajině. Podle Davida Storcha ale rozumné hospodaření spočívá naopak v drobných zásazích, kdy necháme řeky rozlít, aby se mohly vsakovat: „Nejde totiž jenom o samotné řeky, ale o celou krajinu a o to, aby voda tekla do podzemních vod. Přepouštění vody by pomohlo splavnosti, ne celkové bilanci vody v krajině.“

Další témata rozhovoru: Ukončí letošní zima sucho v krajině? Jak souvisí sucho a nárůst populace slonů v Africe? Daří se lépe chránit velké africké býložravce před pytláky? V čem je jedinečný dokument manželů Johnsonových o africké divočině?A dojde opravdu k vystoupení Velké Británie z Evropské unie?

autoři: Zita Senková , and
Spustit audio

Související