David Šťáhlavský: Starosta Moskvy rezignoval (aby zůstal)

5. červen 2013

Moskevský starosta Sergej Sobjanin rezignoval na svůj post, ale zdaleka se nechystá odejít. Dá se vlastně říci, že odchází, aby znovu přišel. Je to sice riskantní, ale dobře promyšlená strategie.

Bývalý šéf kremelské administrativy Putina a předvolebního štábu Medveděva - Sobjanin, ji připravoval dlouho, i když konečné rozhodnutí přijal zřejmě tak rychle, jak rychle se ruská ekonomika propadá do stagnace. K tomu ještě nezbytní souputníci - připomíná politolog Dmitrij Orěškin - inflaci, růst cen a zvyšování komunálních plateb.

Takto nepříjemně daná jistota činí jakékoliv budoucí volby velmi nejisté. A to by se podle zákona o novém starostovi mělo rozhodovat, v řádných volbách, až v roce 2015! A o rok dřív se mají konat ještě volby moskevského městského parlamentu. Kdyby v nich neuspěla kremelská strana Jednotné Rusko, jejímž metropolitním šéfem je právě Sobjanin, mohl by následně (do roka) přijít o podporu shora pro své znovuzvolení. Kdyby to nechtěl riskovat, musel by rezignovat příští rok a spojit obecní volby s primátorskými. To by se zase musel ale ztotožnit s "Jedinorusy", kteří se v Moskvě netěší bůhvíjaké podpoře. A logicky by ho to limitovalo v jeho předvolebním rozletu sólisty.

Proto jsou předčasné volby v září roku 2013 velice chytrým krokem. Posvětit ho musí ještě prezident Putin, ale zdá se, že to je to nejmenší, protože v sázce je politická orientace hlavního města. Podle ní se koneckonců točí i korouhev na Spasské věži. A tak Moskvané dostanou pozvánku k volebním urnám už na 8. září. To jsou pouhé tři měsíce, navíc tři měsíce prošpikované dovolenými a prázdninami, kdy mají voliči docela jiné zájmy, než studovat volební programy. V nejlepším případě si tedy zapamatují jména některých kandidátů, soudí online deník lenta.ru. Takový protikandidát to bude mít i jinak těžké; musí nejdříve získat podpisy městských poslanců, dřív, než se rozjedou na prázdniny, narychlo připravit a urychleně spustit kampaň, kterou Sobjanin má už připravenou. Pro pohodlné voliče, kteří si nepamatují jména, musí jí o kandidáta se zavedeným opozičním jménem a uznávaným charismatem, aby měl alespoň nějakou šanci.

Není divu, že ředitel Centra průzkumu veřejného mínění Velerij Fjodorov předvídá vítězství Sobjanina už v prvním kole. Právě díky nečekané rezignaci a bleskové předvolení kampani. Podle Levada-centra odstupující starosta má totiž stejně vysoké preference jako potenciální konkurent od opozice, tedy asi 1/3 hlasů.

Do duelu se Sobjaninem se tak musí v této chvíli pustit jedině vyprofilovaný opozičník typu Alexeje Navalného, kterému ale ještě není ani 40. Má ovšem na krku soud za údajnou defraudaci a nemá kromě internetových chatů, prostředky k vyrovnanému agitačnímu souboji. Miliardář Michail Prochorov má sice prostředky, ale v poslední době ztrácí profilový lesk.

Podle všeho tedy Sergej Sobjanin mistrně využil nově zavedené přímé volby gubernátorů. Teoreticky ztratí sice 2 roky současného mandátu, ale vyhraje mnohem více: nezávislost na Straně moci, vděk Kremlu a autoritu přímo zvoleného starosty metropole, kde se rozhoduje o celé zemi.

autor: dst
Spustit audio